Inhimillisyys voitti

Anna Ladon tapaus herätti laajaa huomiota niin Kuopiossa kuin koko maassakin viime kesänä, kun Kuopion evankelisluterilaiset seurakunnat ottivat suojiinsa kaupungissa ilman oleskelulupaa asuvan nuoren sudanilaisnaisen.

Anna Lado oli tullut hoitamaan leskeksi jääneen veljensä pientä lasta. Vaikka häneltä puuttuivat muodolliset viranomaisluvat, niin kaikki inhimilliset syyt puolsivat kuitenkin hänen tulemistaan ja jäämistään Kuopioon.

Kirkko ja sen näkyvät edustajat tiesivät rikkovansa Suomen lakia turvapaikkaa tarjotessaan. "Rikosta" ei salattu, vaan tapahtui täysin avoimesti ja sai sen myötä myös paljon julkisuutta. Samanaikaisesti toteuttivat seurakunnat samankaltaisia operaatioita myös muualla maassa.

Maahanmuuttovirasto on nyt tehnyt päätöksensä ja myöntänyt Anna Ladolle vuoden oleskeluluvan muukalaispasseineen. Jos hänen elämänsä jatkuu nykyisellä mallillaan, lupaa jatketaan automaattisesti vuosittain. Aikanaan Anna Lado voi hakea jopa Suomen kansalaisuutta, jos hän niin haluaa.

Yhden nuoren naisen elämäntarinalle saatiin näin ollen onnellinen loppu. Olisiko se ollut yhtä onnellinen, jos kirkko ei olisi ottanut turvapaikan hakijaa siipiensä suojaan? Toivoa sopii, että maahanmuuttoviraston päätöksessä on painanut julkisuuden sijasta inhimillisyys. Jokaista ihmistä pitää kohdella yksilönä ja ihmisenä, vaikkei hänellä olisi vaikutusvaltaisia puolestapuhujia viranomaisten päätöskoneistossa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.