Insinööritaito ei yksin riitä, on osattava myös myydä

Nokian keskiviikkoisen kurssiromahduksen perusteella on vielä aikaista ennustaa tulevan talven lumia.

Silti se kertoo vastaansanomattomasti sen, että Nokia ei täyttänyt markkinoiden odotuksia.

Mitä markkinat sitten odottivat?

Yllätystä.

Puhelimet olivat juuri sellaisia kuin etukäteen oli julkisuuteen vuotojen kautta kerrottu. Hienoja ominaisuuksia komeissa kuorissa, mutta ei mitään mullistavaa. Langaton lataus, entistä parempi kamera ja hieman arvoitukselliseksi jäänyt keinotodellisuutta hyödyntävä citylens eivät saaneet aikaan vau-efektiä. Analyytikot laskivat, ettei uusillakaan tuotteilla ole odotettavissa selvää tulosparannusta ainakaan puoleen vuoteen.

Insinööritaidon puutteesta Nokiaa ei voi syyttää. Keskiviikon tuotteet eivät häpeä Applen, Samsungin, Huawein tai HTC:n parhaimpienkaan puhelinten rinnalla. Myynnin ja markkinoinnin kanssa sen sijaan on vähän niin ja näin.

Keskiviikkona Nokia pyysi anteeksi, että sen Lumia 920-esittelyvideo oli kuvattu tavallisella kameralla eikä esiteltävällä puhelimella. Moka oli aloittelijamainen ja nolo, joka söi uskottavuutta Nokian viestinnältä. Uuden puhelimen kuvanvakaimen erinomaisuutta oli paljastuksen jälkeen aivan turha enää esitellä.

Huolimaton viestintä antaa Nokiasta muutenkin oudon kuvan. Nokia ei osannut kertoa, mistä, milloin ja millaisilla hinnoilla uusia puhelimia voi ostaa. Markkinat epäilivät todennäköisesti aivan aiheellisesti, että Nokia tuo uudet mallit myyntiin ensimmäisten Lumioiden tapaan vaiheittain, mikä antaa Nokiaa vahvemmille kilpailijoille tilaa. Erityisesti nyt aika on Nokialle rahaa.

Kurssiromahdusta ennätettiin selittää nykyisten Lumia-puhelimien heikolla myynnillä, joka olisi hiipunut lähes olemattomiin meneillään olevalla vuosineljänneksellä. Selitys ontuu, sillä tieto oli odotettu. Kuluttajat ja operaattorit alkoivat odottaa uusia Lumioita heti sen jälkeen, kun selvisi, ettei ensimmäisten Lumioiden WP7-käyttöjärjestelmää voi päivittää uuteen WP8-käyttöjärjestelmään. Esimerkiksi saksalainen T-Mobile ei ottanut kesällä Lumia 900-mallia myyntiin päivitysmahdollisuuden puutteen takia.

Tavallisen kännykänkäyttäjän näkökulmasta kaikkien valmistajien puhelinten tekniset ominaisuudet alkavat olla tasolla, jolla parannukset eivät enää hätkähdytä. Työkäytössä puhelimen ja erilaisten tietokonejärjestelmien välinen yhteensopivuus on sen sijaan yhä suurimerkityksisempi, mikä saattaa kohentaa vielä kovasti Windows-puhelimien myyntiä. Voi olla, ettei sekään auta Nokiaa, sillä viime viikolla omat WP8-puhelimensa julkistanut Samsung jyrää markkinoilla. Todennäköisesti myös HTC ja Huawei julkistavat pikapuoliin omat WP8-puhelimensa.

Ensi viikon keskiviikkona Applen odotetaan kertovan millainen on iPhone 5. Jos amerikkalaisyhtiö onnistuu yllättämään markkinat, Nokia jää mielikuvataistelussa jälleen jalkoihin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.