Into oppimiseen on hukassa

Maailman mahtavimman valtion eli Yhdysvaltojen kouluviranomaiset ja opettajat ovat kuluneen vuoden aikana tehneet useita opintomatkoja Suomeen. Yhdysvaltalaisia kiinnostaa, miten pienessä pohjoisessa maassa on osattu rakentaa niin tuloksekas koulujärjestelmä.

Tiistaina kuultiin jälleen kerran, että suomalaiset koulut yltävät kärkisijoille kansainvälisissä vertailuissa. Kahden tuoreen tutkimuksen mukaan neljäs- ja kahdeksasluokkalaiset suomalaislapset menestyvät erinomaisesti lukemisessa, matematiikassa ja luonnontieteissä.

Lukemisen ymmärtämisessä suomalaiset ovat maailman ehdotonta huippua. Vain Hongkong yltää parempaan.

Yllättävää ja samalla huolestuttavaa on kuitenkin, että suomalaislapset menettävät tutkimusten mukaan halunsa oppia jo kovin varhain. Esimerkiksi lukemismotivaatio on suomalaisilla koululaisilla heikoin vertailussa mukana olleiden 45 maan joukossa.

Tulos panee kysymään, miten hyvin suomalaisissa kouluissa opittaisiinkaan, jos motivaatio olisi kohdillaan. Vielä tärkeämpi kysymys tietenkin on, miten motivaatiota voitaisiin parantaa.

Maallikko saattaisi arvella, että millään keinotekoisilla tempuilla motivaatiota ei voi parantaa. Lapset pitäisi saada ymmärtämään, mikä yhteys oppimisella ja menestymisellä elämässä on.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.