Into oppimiseen on hukassa

Maailman mahtavimman valtion eli Yhdysvaltojen kouluviranomaiset ja opettajat ovat kuluneen vuoden aikana tehneet useita opintomatkoja Suomeen. Yhdysvaltalaisia kiinnostaa, miten pienessä pohjoisessa maassa on osattu rakentaa niin tuloksekas koulujärjestelmä.

Tiistaina kuultiin jälleen kerran, että suomalaiset koulut yltävät kärkisijoille kansainvälisissä vertailuissa. Kahden tuoreen tutkimuksen mukaan neljäs- ja kahdeksasluokkalaiset suomalaislapset menestyvät erinomaisesti lukemisessa, matematiikassa ja luonnontieteissä.

Lukemisen ymmärtämisessä suomalaiset ovat maailman ehdotonta huippua. Vain Hongkong yltää parempaan.

Yllättävää ja samalla huolestuttavaa on kuitenkin, että suomalaislapset menettävät tutkimusten mukaan halunsa oppia jo kovin varhain. Esimerkiksi lukemismotivaatio on suomalaisilla koululaisilla heikoin vertailussa mukana olleiden 45 maan joukossa.

Tulos panee kysymään, miten hyvin suomalaisissa kouluissa opittaisiinkaan, jos motivaatio olisi kohdillaan. Vielä tärkeämpi kysymys tietenkin on, miten motivaatiota voitaisiin parantaa.

Maallikko saattaisi arvella, että millään keinotekoisilla tempuilla motivaatiota ei voi parantaa. Lapset pitäisi saada ymmärtämään, mikä yhteys oppimisella ja menestymisellä elämässä on.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.