Irti Fennovoimasta

Kuntapäättäjien tärkein tehtävä on huolehtia peruspalveluiden saavutettavuudesta ja laadusta. Parhaiten tässä tehtävässä onnistutaan tiukalla taloudenpidolla ja karttamalla tarpeetonta velkaantumista.

Kuopion Energia Oy on hiljattain investoinut noin 115 miljoonaa euroa Haapaniemi-3 voimalaitokseen ja tulevana kesänä yhtiö panostaa edelleen Haapaniemi-2 voimalaitoksen polttotekniikan muutokseen noin 20 miljoonaa euroa.

Näillä erittäin kannatettavilla toimenpiteillä mahdollistetaan uusiutuvan puuhakkeen käyttöosuuden roima lisäys. Samalla luodaan uusia vihreän talouden työpaikkoja ja osaamista Pohjois-Savoon. Täällä metsät ovat puuta pullollaan, eikä kivihiilelle pitäisi olla tarvetta.

Energiayhtiö kykenee kuolettamaan edellä mainitut investoinnit ja tulouttamaan vuosittain omistajalleen Kuopion kaupungille huomattavan summan myymästään sähkö- ja kaukolämpöenergiasta. Tuloutuksella kaupunki puolestaan rahoittaa osan tarjoamistaan palveluista.

Kuopio on mukana Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalahankkeessa energiayhtiönsä kautta. Hankeen toistaiseksi merkittävin takaisku on ollut saksalaisen E.ON:n vetäytyminen. Samalla muiden osakkaiden rahoitusosuus on kasvanut huomattavasti. Fennovoiman ongelmista kielii julkisuudessa myös reaktorin tehon mahdollinen pienentäminen.

Kuopion Energialle lankeavan rahoitusosuuden suuruutta ei vielä tiedetä, mutta se kasvanee aiemmasta arviosta yli sataan miljoonaan euroon. Tästä johtuen myös panostuksen taloudelliset riskit ja pääomakulut ovat huomattavasti alkuperäistä suuremmat. Olkiluoto-3:n hinta on lähes kolminkertaistunut matkan varrella.

Maanantaina 25.3. Kuopion kaupunginvaltuusto päättää, aikooko kaupunki irti Fennovoiman tulevista taloudellisista sitoumuksista. Samalla kertaa ohjattaisiin energiayhtiötä laittamaan myyntiin nykyinen omistusosuus, johon on toistaiseksi sijoitettu 1,6 miljoonaa euroa.

Ostajaa on varmasti vaikea löytää kesken hankkeen selvitysvaiheen, mutta toisaalta aktiivinen myynti pääsisi päätöksen myötä alkamaan viiveettä. Ilmaiseksi osuuksia ei ole tietenkään mikään pakko luovuttaa ensimmäiselle vastaantulevalle tyhjätaskulle.

Kokonaisuuden kannalta vaakakupissa painaa vielä lisäksi ydinvoimaan läheisesti liittyvät ympäristöhaitat, kuten Talvivaaran kaivoksen uraanipäästöt. Ydinjätteen loppusijoitukselle Fennovoimalla ei ole vielä osoittaa ratkaisua edes paperilla.

Uskon, että valtuuston enemmistön tahto on pikemminkin vähentää kuin lisätä kaupunkikonsernin velkaantumista. Pyhäjoen hankkeessa rahat käytettäisiin kaukana maakuntamme ulkopuolella hyödyttämässä pääasiassa ulkomaalaisia urakoitsijoita ja työntekijöitä.

Julkisomisteiselle energiayhtiölle löytyy varmasti kokonaisuutta paremmin palvelevia investointikohteita lähempää ja pienemmällä riskillä. Kuopiolaisten eurot kannattaa pitää pyörittämässä pohjoissavolaisten rattaita.

Kirjoittaja on Kuopion kaupunginvaltuutettu ja Helsingin yliopiston tutkijatohtori.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki ympäristökäyttäytymisen lajit

Kansa kuului Talvivaarassa

Penkkiurheilijan onnenpäivät alkavat

Talouden suhdanne ei ehkä kääntynytkään vielä

Vanhankissanpäivät

Pahat, rumat ja päästöttömät

EU:n on muodostettava oma ääni maailmanpolitiikassa

Soten kaatuminen närästäisi Pohjois-Savossa

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.