Isä johtaa, poika neuvoo

Länsi-Suomen läänin lääninpoliisijohtaja Mikko Paatero , 60, on uusi poliisiylijohtaja. Hän lienee valitsijoilleen turvallinen valinta. Eri asia on, onko hän sitä kenttäväelle. Se nähdään seuraavan viiden vuoden aikana, jonka ajan Paatero aikoo pysyä uudessa virassaan.

Kentällä Paateroa pidetään energisenä ja leppoisana miehenä, joka on hoidellut määrätietoisella otteella rahaa oman lääninsä joukoille. Pystyykö Paatero junailemaan euroja samaan tahtiin koko maan sinitakeille? Se jää nähtäväksi.

Mies kuvaili lehtihaastattelussa (Savon Sanomat 26.6.) poliisin taloutta "tempoilevaksi" ja "lyhytnäköiseksi". Hän haluaa virkavallan irti lisätalousarviokierteestä ja tilalle pitkäjänteisen rahoituspohjan.

Niinpä. Paatero ei ehkä ole vielä sisäistänyt, ettei valtiovarainministerin ylipuhuminen ole koskaan ollut helppo juttu. Jyrki Katainen (kok.) ei ole tässä mielessä poikkeus.

ENSIREAKTIOT Paateron nimityksen jälkeen torstaina olivat korostetun maltilliset. Helsingin Sanomat ja Ilta-Sanomat uutisoivat nimityksen hyvin matalalla profiililla. Pääkaupungin kolmas mediamahti Iltalehti ei verkkosivujaan lukuunottamatta pukahtanut Paaterosta pätkääkään.

Mistä ilmiö kertoo? Ehkä siitä, ettei hajuton ja mauton Paatero ole seksikäs aihe. Vai nousiko valittu "väärästä" läänistä? Ehdolla virkaan oli esimerkiksi Etelä-Suomen läänin lääninpoliisijohtaja ja entinen keskusrikospoliisin apulaispäällikkö Kauko Aaltomaa.

Tämän tyyppiset arvailut voivat olla puskasta. Silti reaktiot ihmetyttävät, kun taustalla on nykyisen poliisiylijohtajan Markku Salmisen, 61, sairauseläke rikosepäilyineen. Poliisihallinnosta käynnistynyt Salminen ajojahti oli pitkään median ykkösaiheita. Olisi luullut, että uusi johtaja olisi saanut näkyvämmän vastaanoton.

SISÄMINISTERI Anne Holmlundin (kok.) nimityspolitiikkaa voi luonnehtia väriltään kokoomuksen siniseksi. Jopa tummansiniseksi.

Ministeri nimitti hallitustaipaleen alussa erityisavustajakseen varatuomari Ilkka Salmen. Tämä hoiteli samaa postia ex-sisäministeri Ville Itälän (kok.) valtakaudella. Kun suojelupoliisin johtaja Seppo Nevala ilmoitti jäävänsä vapaaherraksi, Holmlund esitti supon nokkamieheksi Salmea. Esitys meni läpi hallituksessa.

Holmlundin seuraava siirto oli vuonna 1972 syntynyt oikeustieteen kandidaatti Sami Paatero. Hänelle kävi kutsu ministerin erityisavustajaksi ja oikeaksi kädeksi puolustusministeriön vanhemman hallitussihteerin virasta viime joulukuussa. Sami Paatero on nyt poliisiylijohtajan virkaan nimitetyn Mikko Paateron poika.

ISÄ-PAATERO ehätti jo etukäteen ottamaan kantaa mahdollisiin jääviysongelmiin Ilta-Sanomissa 26.6.

Hänen mukaansa "mahdollista ristiriitaa on selvitetty ja todettu, ettei mitään jääviysristiriitaa tai käskyvaltasuhdetta ole kumpaankaan suuntaan". Mutta onko kuvio moraalisesti ja eettisesti kestävällä pohjalla? Siihen isäpappa ei ottanut kantaa.

Nimityksistä voi tehdä muutaman huomion.

Kokoomus on hetkessä hotkaissut poliisiylijohtajan ja supon päällikön virat. Paateron perhe on noussut poliisin ylimmässä johdossa arvoon arvaamattomaan; isä johtaa, poika neuvoo. Satakunnasta, Porin kulmilta vallan kammareihin noussut ministeri Holmlund on pitänyt alueensa puolia kiitettävästi. Paaterot sekä Salmi ovat nimittäin Länsi-Suomen poikia.

HERÄÄ KYSYMYS, kuka todellisuudessa on suhmurointien takana.

Holmlundin hauikset eivät riitä tämän tyyppisiin manöövereihin. Varsinaiset toimijat ovat osin poliisihallinnossa, osin kokoomuksessa.

Voi myös kysyä, miksi toinen päähallituspuolue keskusta hyväksyy kokoomuksen poliisivoimat.

Vai onko jossakin kabinetissa taas tehty lehmänkaupat?

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Moraalin kulmakivet

Sähkön hinta jatkaa nousua vielä pitkään

Keskitytkö enää mihinkään?

Trump lietsoo kahtiajakoa vaalit jo mielessään

Vakaus on tärkeintä

Ollako vai eikö olla, ja miten lähteä?

Jäsenkato vaikeuttaa kaikkea kirkon toimintaa

Kuopion keskustaan mahtuu lisää asukkaita

Tekopyhyyden epikriisi

Ohtaansalmen jakokulma

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.