Isän tuska on koskettavaa

Raavas mies, näinhän on tapana korostaa erityistä rohkeutta, tuo omalla nimellään julki tuskansa homopoikansa kohtalosta. On selvää, että hän on tehnyt sen sydänverellään ja perusteellisesti harkittuaan.

Sekä kotimaassa että maailmalla arvostettu ja rakastettu oopperalaulaja Jorma Hynninen kirjoitti koskettavasti ja paljaasti perheensä tuskasta Kotimaan mielipidesivulla (30.4.).

Hynnisen ulostulo on epätavallinen. Silloin tällöin lastensa homoudesta kertovat julkisuudessa nimettöminä pysyttelevät vanhemmat. Hynninen kuvailee perheen kärsimyksiä parin vuosikymmenen ajalta. Neljä vuotta sitten poika kuoli.

- Hän ei kärsi enää, Hynninen toteaa.

Hynnisen oli saanut kirjoittamaan Suomen Raamattuopiston toiminnanjohtajan Timo Junkkaalan ja Suomen ev.lut. opiskelija- ja koululaislähetyksen pääsihteerin Jussi Miettisen kirjoitukset Kotimaassa huhtikuun alussa. Kirjoittajat vaativat, että rekisteröidyissä parisuhteissa eläviltä on kiellettävä toimiminen kirkon työsuhteissa.

- Teidän asenteenne on julma ja haluatte lyödä jo raskaasti lyötyjä. Kahden ihmisen rakkaus ei ole rikos minkään lain mukaan, se ei vahingoita heitä itseään eikä ulkopuolisia, Hynninen toteaa.

Hän kertoo kirjoituksessaan pojastaan, joka koki voimakkaan hengellisen herätyksen rippikouluiässä. Isä pani merkille, että pojan Raamattu loisti alleviivausten väreissä. Tulevaisuuden suunnitelmiin kuului papin tehtävä.

Samoihin aikoihin poika purkautui hätääntyneenä vanhemmilleen homoudestaan. Vanhemmat hankkivat hänelle hoitavan terapeutin. Terapeutti, pojan oma tahto ja vanhempien tuki eivät auttaneet. Seurakuntanuorten keskuudesta poika joutui ulosheitetyksi ja helvettiin tuomituksi.

Seurauksena oli kaaos ja elämän ajautuminen holtittomuuteen. Poika erosi kirkosta, mutta ei vanhempien käsityksen mukaan koskaan luopunut uskostaan Jumalaan.

- Vain ne, jotka joutuvat henkilökohtaisesti kokemaan seksuaalisen poikkeavuuden aiheuttamat kärsimykset, voivat ymmärtää ja viimein asian hyväksyä, Hynninen kirjoitti.

Hän muistutti, että Jeesuksen tärkein opetus on kaiken kattava rakkauden käsky. Hän ei syrjinyt edes syntistä naista.

Hynninen kaipaa armon ja lähimmäisenrakkauden julistusta ja jotakin muuta, kuin sen pohtimista, onko sallittua viettää rukoushetki samaa sukupuolta olevien parisuhteen rekisteröinnin jälkeen.

Media Missio ry:n puheenjohtaja Esko Tienhaara vastasi seuraavassa Kotimaassa Hynniselle, että armo ei ole sitä, että kirkko muuttaa suhdettaan syntiin ja löysää Jumalan sanan vaatimusta.

- Se mitä Jumala on puhunut homoudesta ja muista synneistä, on voimassa edelleen riippumatta siitä, kykenemmekö sitä noudattamaan, Tienhaara totesi.

Herättäjä-yhdistyksen Turun paikallisosaston puheenjohtaja Harri Raitis puolestaan kiitti Hynnistä ja kysyi, "miksi te rakkaat veljet raatelette henkihieveriin äitinne, Suomen evankelis-luterilaisen kirkon, jota väitätte rakastavanne".

Keskustelu jatkuu yhä. Riitta Hilanka kirjoitti tuoreessa Kotimaassa (14.5.), että homolla on vahva synnynnäinen syntitaipumus.

Hän kehottaa niitä, joiden häiriö ei hoidu pois, valitsemaan yksinelämisen.

Voidaanko syntejä luokitella niin että toiset ovat jyrkästi tuomittavia ja toisia voidaan katsoa sormien läpi Jumalan armoon luottaen? Me ihmisetkö sen tekisimme?

Maallikkokin pystyy helposti luettelemaan syntejä, jotka eivät saa kirkkoa sekaisin ja jotka on hyväksytty ikään kuin inhimillisiksi paheiksi: Raamattu tuomitsee ankarasti muun muassa itsekkyyden, ahneuden, kateellisuuden, siveettömyyden...

Nämä synnit eivät näy eivätkä leimaa ihmistä. Tuomitkaamme homoseksuaalisuus sitten, kun ei löydy enää mitään muuta tuomittavaa ja poispantavaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.