Isänmaata palvelemaan

Selvitysmies Jukka Kekkonen selvitti puolustusministeriön toimeksiannosta Jehovan todistajien vapautusta asepalveluksesta ja päätyi kolmeen eri ratkaisuvaihtoehtoon, joista hän puoltaa kahta.

Kekkosen mielestä perustuslakia voitaisiin muuttaa. Perustuslain pykälässä 127 sanotaan nyt, että ”Jokainen Suomen kansalainen on velvollinen osallistumaan isänmaan puolustukseen tai avustamaan sitä sen mukaan kuin laissa säädetään”. Uudessa muotoilussa voitaisiin sanoa, että ”Jokainen Suomen kansalainen voidaan velvoittaa palvelemaan isänmaataan ja sen laillista yhteiskuntajärjestystä sen mukaan kuin lailla säädetään”.

Kekkosen ehdottama muotoilu sopisi myös Jehovan todistajille, koska uudessa muotoilussa ei ole enää viittausta maanpuolustukseen, joka voi tarkoittaa ihmisen tappamista.

Toinen Kekkosen kannattama vaihtoehto olisi vapautuslain soveltamisalan laajentaminen, minkä jälkeen muutkin kuin Jehovan todistajat voisivat vapautua asepalveluksesta tai siviilipalveluksesta yhtä vahvan vakaumuksen perusteella. Vaihtoehto edellyttäisi ”vakaumuksen tutkintamenettelyä”.

Perustuslain muokkaaminen on parempi vaihtoehto, koska se toisi tasa-arvoa nuorten miesten keskuuteen, eikä loisi uutta byrokratiaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ylä-Savossa kytee matkailujytky, jota vauhdittavat olut ja eukonkanto

Sähkö ei ole korvannut polttomoottoreita

Muuttoliikkeessä on aina monta muuttujaa

Yhteinen katsomusaine johtaisi hankaluuksiin

Tutkimuksen ja koulutuksen rahoituspohja

Hajaannus alkaa uskontotunnilta

Koulu on työyhteisö siinä missä mikä muu tahansa

Savon yrityksillä lupaavia hankkeita

Keski-Suomella on kyynärpäät korkealla

Puheet kovenevat työtaistelu-uhan alla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.