Isänmaata palvelemaan

Selvitysmies Jukka Kekkonen selvitti puolustusministeriön toimeksiannosta Jehovan todistajien vapautusta asepalveluksesta ja päätyi kolmeen eri ratkaisuvaihtoehtoon, joista hän puoltaa kahta.

Kekkosen mielestä perustuslakia voitaisiin muuttaa. Perustuslain pykälässä 127 sanotaan nyt, että ”Jokainen Suomen kansalainen on velvollinen osallistumaan isänmaan puolustukseen tai avustamaan sitä sen mukaan kuin laissa säädetään”. Uudessa muotoilussa voitaisiin sanoa, että ”Jokainen Suomen kansalainen voidaan velvoittaa palvelemaan isänmaataan ja sen laillista yhteiskuntajärjestystä sen mukaan kuin lailla säädetään”.

Kekkosen ehdottama muotoilu sopisi myös Jehovan todistajille, koska uudessa muotoilussa ei ole enää viittausta maanpuolustukseen, joka voi tarkoittaa ihmisen tappamista.

Toinen Kekkosen kannattama vaihtoehto olisi vapautuslain soveltamisalan laajentaminen, minkä jälkeen muutkin kuin Jehovan todistajat voisivat vapautua asepalveluksesta tai siviilipalveluksesta yhtä vahvan vakaumuksen perusteella. Vaihtoehto edellyttäisi ”vakaumuksen tutkintamenettelyä”.

Perustuslain muokkaaminen on parempi vaihtoehto, koska se toisi tasa-arvoa nuorten miesten keskuuteen, eikä loisi uutta byrokratiaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Helavalkeat – toukokuun valon juhlaa

Metsämme onkin vain puupuisto

Vihreiden nousu on vaalien suurin muutos

Katainen uusi paikkansa vakuuttavasti

Pöyristyttävä hallitusohjelma

Suomen on aika valita komissaariksi nainen

Tunneliviljelylle on tilausta myös Suomessa

Aikuisen Isis-väen paluuta ei pidä edistää

Mayn ero ei riitä avaamaan brexit-umpisolmua

Hoblaa, huudahti Antti Rinne

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.