Isänmaata palvelemaan

Selvitysmies Jukka Kekkonen selvitti puolustusministeriön toimeksiannosta Jehovan todistajien vapautusta asepalveluksesta ja päätyi kolmeen eri ratkaisuvaihtoehtoon, joista hän puoltaa kahta.

Kekkosen mielestä perustuslakia voitaisiin muuttaa. Perustuslain pykälässä 127 sanotaan nyt, että ”Jokainen Suomen kansalainen on velvollinen osallistumaan isänmaan puolustukseen tai avustamaan sitä sen mukaan kuin laissa säädetään”. Uudessa muotoilussa voitaisiin sanoa, että ”Jokainen Suomen kansalainen voidaan velvoittaa palvelemaan isänmaataan ja sen laillista yhteiskuntajärjestystä sen mukaan kuin lailla säädetään”.

Kekkosen ehdottama muotoilu sopisi myös Jehovan todistajille, koska uudessa muotoilussa ei ole enää viittausta maanpuolustukseen, joka voi tarkoittaa ihmisen tappamista.

Toinen Kekkosen kannattama vaihtoehto olisi vapautuslain soveltamisalan laajentaminen, minkä jälkeen muutkin kuin Jehovan todistajat voisivat vapautua asepalveluksesta tai siviilipalveluksesta yhtä vahvan vakaumuksen perusteella. Vaihtoehto edellyttäisi ”vakaumuksen tutkintamenettelyä”.

Perustuslain muokkaaminen on parempi vaihtoehto, koska se toisi tasa-arvoa nuorten miesten keskuuteen, eikä loisi uutta byrokratiaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.