Isi lomalle, lapsi kunnalle

Minun filosofiaani ei mahdu, että pariskunta lähtee Kreetalle kahden viikon lomalle ja jättää lapset päivähoitoon, jonka maksavat suurelta osin muut ihmiset. Näin ihmettelee valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas Iisalmen Sanomain haastattelussa. Valtakunnan Herra Suorasuun ihmetyksen jakanevat tällä kertaa myös aika monet muut suomalaiset.

Ns. subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta on taitettu sanan säilää ennenkin. Taannoin käytiin hyvinkin kuuma keskustelu, onko työttömillä oikeus panna pienet lapsensa kunnalliseen päivähoitoon, jos he kuitenkin ovat itse samanaikaisesti kotona. Kiista päätyi siihen, että työttömät saivat pitää tuon oikeuden.

Sailaksen mukaan on yleistymässä myös tapa, että perheet panevat osan lapsista päivähoitoon ja osa saa jäädä kotiin. Se on samanlaista yhteiskunnallisten tukien väärinkäyttöä kuin lasten jättäminen päivähoitoon isän ja äidin etelänmatkan ajaksi. Vanhemmat kyllä maksavat päivähoidosta, mutta vain murto-osan – 15-20 prosenttia. Jopa neljä viidesosaa kuluista jää veronmaksajien kustannettavaksi.

Kunnat säästäisivät subjektiivisen päivähoidon järkeistämisellä kymmeniä miljoonia euroa. Sosiaalitoimessa noille rahoille olisi paljon tärkeämpiäkin kohteita. Saavutettuihin etuihin koskeminen on kuitenkin Suomessa pyhä asia, ja Sailas saanee nyt kimppuunsa samat ”asiantuntijat”, jotka ovat viime päivinä omistaneet aikansa presidentti Sauli Niinistön asettaman syrjäytymisryhmän esitysten tyrmäämiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Vapaaehtoista muuttoa maalle ei pitäisi estää

Pähkinälinnan varjo

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.