Iso lasku Suomelle

Ruandan kansanmurhaan liittyvän jutun tuomioistuinkäsittely jatkuu hovioikeudessa. Pääkäsittely alkanee hovioikeudessa elokuussa. Syytettynä on ruandalaispastori Francois Bazaramba, jonka Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi viime kesänä joukkotuhonnasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Alioikeus katsoi, että syytetty johti Etelä-Ruandassa hyökkäyksiä tutseja vastaan ja antoi heidän surmiinsa johtaneita käskyjä. Käräjäoikeus matkusti todistajien kuulemista varten kahdesti Afrikkaan. Puolustus on koko ajan kiistänyt syytteet. Tuomiosta ovat valittaneet puolustus ja syyttäjä. Hovioikeus aikoo piakkoin matkustaa Ruandaan sekä Sambiaan ja kuulla todistajia.

Oikeudenkäynnistä ja esitutkinnassa on tähän mennessä tullut Suomen valtiolle noin kolmen miljoonan euron lasku. Hovioikeuden matka lisää kuluja rutkasti. Kallis oikeudenkäynti järjestetään Suomen toimesta, koska Suomi ei aikoinaan luovuttanut Bazarambaa tuomittavaksi epävakaaseen Ruandaan.

Oikeudenkäyntien hinta nousi esille myös, kun miinalaiva Pohjanmaa lähti merirosvojahtiin Somalian tuntumaan. Jos kiinni saadut rosvot olisi tuotu esitutkintaan ja tuomiolle Suomeen, oikeusprosessin ja tutkinnan hinta olisi ollut tähtitieteellinen. Suomen onki jatkossa pohdittava tarkoin, miten ja missä tilanteissa se lähtee mukaan kansainvälisiin oikeusprosesseihin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.