Iso lasku Suomelle

Ruandan kansanmurhaan liittyvän jutun tuomioistuinkäsittely jatkuu hovioikeudessa. Pääkäsittely alkanee hovioikeudessa elokuussa. Syytettynä on ruandalaispastori Francois Bazaramba, jonka Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi viime kesänä joukkotuhonnasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Alioikeus katsoi, että syytetty johti Etelä-Ruandassa hyökkäyksiä tutseja vastaan ja antoi heidän surmiinsa johtaneita käskyjä. Käräjäoikeus matkusti todistajien kuulemista varten kahdesti Afrikkaan. Puolustus on koko ajan kiistänyt syytteet. Tuomiosta ovat valittaneet puolustus ja syyttäjä. Hovioikeus aikoo piakkoin matkustaa Ruandaan sekä Sambiaan ja kuulla todistajia.

Oikeudenkäynnistä ja esitutkinnassa on tähän mennessä tullut Suomen valtiolle noin kolmen miljoonan euron lasku. Hovioikeuden matka lisää kuluja rutkasti. Kallis oikeudenkäynti järjestetään Suomen toimesta, koska Suomi ei aikoinaan luovuttanut Bazarambaa tuomittavaksi epävakaaseen Ruandaan.

Oikeudenkäyntien hinta nousi esille myös, kun miinalaiva Pohjanmaa lähti merirosvojahtiin Somalian tuntumaan. Jos kiinni saadut rosvot olisi tuotu esitutkintaan ja tuomiolle Suomeen, oikeusprosessin ja tutkinnan hinta olisi ollut tähtitieteellinen. Suomen onki jatkossa pohdittava tarkoin, miten ja missä tilanteissa se lähtee mukaan kansainvälisiin oikeusprosesseihin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.