Isompi parempi

Viime vuonna Suomen kartalta poistui satakunta kuntaa, eivätkä jäähyväiset loppuneet suinkaan siihen. Savossa on aloitettu keskustelut Suur-Mikkelin kasvattamisesta vieläkin suuremmaksi. Valtakunnallisesti merkittävin liitoshanke on vireillä Oulun seudulla. Jos Oulun ja sen viiden ympäryskunnan liitto toteutuu, pohjoispohjalaisten tervaporvareitten kaupunki ohittaa Turun ja nousee väkiluvultaan maan viidenneksi suurimmaksi Helsingin, Espoon, Tampereen ja Vantaan jälkeen.

Etelä-Savon maakunta ei ole saanut väestökatoaan pysäytetyksi. Näin se tarvitsisi periaatteessa vahvan kasvukeskuksen, joka kykenisi paikkaamaan reuna-alueilla syntyviä tappioita. Tämä on ollut myös lähtökohtana Mikkelin seudun edellisissä kuntaliitoksissa. Tulokset eivät ole vain olleet sitä, mitä toivottiin.

Korjaisiko Ristiinan, Puumalan tai Mäntyharjun mukaantulo tilannetta? Maantiede antaa mahdollisuuksia, mutta ei sinällään vie kehitystä mihinkään suuntaan. Mikkelissäkin on kaupungin kokoa ratkaisevampaa esimerkiksi se, millaista maankäyttö- ja elinkeinopolitiikkaa siellä harjoitetaan.

Oululaiset eivät tiedä mitään mikkeliläisten huolista, sillä heidän kaupunkinsa on jatkanut kasvuaan vuodesta toiseen pohjoisen Suomen metropoliksi. Kaupungin väkiluku on jo nyt puolitoistakertainen Kuopioon nähden ja kasvaisi kuntaliitosten myötä liki 200 000:n tuntumaan.

Oulun menestystarinan takana ovat vankka teollisuus ja vahva yliopisto yhtyneenä lestadiolaisuuden ruokkimaan korkeaan syntyvyyteen. "Pohjolan valkean kaupungin" vahvuus ei tue vain Pohjois-Suomea, vaan heijastuu myös parin sadan kilometrin päähän Ylä-Savoon.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.