Isompi parempi

Viime vuonna Suomen kartalta poistui satakunta kuntaa, eivätkä jäähyväiset loppuneet suinkaan siihen. Savossa on aloitettu keskustelut Suur-Mikkelin kasvattamisesta vieläkin suuremmaksi. Valtakunnallisesti merkittävin liitoshanke on vireillä Oulun seudulla. Jos Oulun ja sen viiden ympäryskunnan liitto toteutuu, pohjoispohjalaisten tervaporvareitten kaupunki ohittaa Turun ja nousee väkiluvultaan maan viidenneksi suurimmaksi Helsingin, Espoon, Tampereen ja Vantaan jälkeen.

Etelä-Savon maakunta ei ole saanut väestökatoaan pysäytetyksi. Näin se tarvitsisi periaatteessa vahvan kasvukeskuksen, joka kykenisi paikkaamaan reuna-alueilla syntyviä tappioita. Tämä on ollut myös lähtökohtana Mikkelin seudun edellisissä kuntaliitoksissa. Tulokset eivät ole vain olleet sitä, mitä toivottiin.

Korjaisiko Ristiinan, Puumalan tai Mäntyharjun mukaantulo tilannetta? Maantiede antaa mahdollisuuksia, mutta ei sinällään vie kehitystä mihinkään suuntaan. Mikkelissäkin on kaupungin kokoa ratkaisevampaa esimerkiksi se, millaista maankäyttö- ja elinkeinopolitiikkaa siellä harjoitetaan.

Oululaiset eivät tiedä mitään mikkeliläisten huolista, sillä heidän kaupunkinsa on jatkanut kasvuaan vuodesta toiseen pohjoisen Suomen metropoliksi. Kaupungin väkiluku on jo nyt puolitoistakertainen Kuopioon nähden ja kasvaisi kuntaliitosten myötä liki 200 000:n tuntumaan.

Oulun menestystarinan takana ovat vankka teollisuus ja vahva yliopisto yhtyneenä lestadiolaisuuden ruokkimaan korkeaan syntyvyyteen. "Pohjolan valkean kaupungin" vahvuus ei tue vain Pohjois-Suomea, vaan heijastuu myös parin sadan kilometrin päähän Ylä-Savoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.