Isot lumikuormat paljastavat rakennevirheitä

Periaatteessa suomalaisten rakennusten kattojen pitäisi kestää vielä suurempiakin lumikuormia kuin tänä talvena on katoille kertynyt. Silti maanantaina Rautalammilla Sepon Kalusteen tuotantotilan kattoa romahti noin 800 neliön verran ja Keitele Timberin sahatavaran lastausterminaalin kattoa noin 2 500 neliötä.

Suomessa rakenteiden lujuuden suunnittelussa peruslumikuormaksi arvioidaan noin 200 kiloa neliömetrille Pohjois-Savon korkeudella. Peruslumikuorma ei kuitenkaan ole se paino, jonka jälkeen katto romahtaa, koska suunnittelussa käytetään varmuuskertoimia. Sulavan lumen tiheys voi olla yli 400 kiloa kuutio. Sellaista lunta puolen metrin kerros painaa vasta peruslumikuorman verran.

Aikaisempina vuosina sortumisonnettomuuksien tutkinnassa on huomattu, että lumikuorma on saattanut alittaa selvästi peruslumikuorman. Sortumat tai vauriot ovatkin usein johtuneet puutteellisesta tai virheellisestä suunnittelusta ja kehnosta rakentamisesta. On myös mahdollista, että vuosien kuluessa rakenteet ovat ränsistyneet lumi- ja tuulikuormista.

Erityisen paljon sortumisonnettomuuksia on tapahtunut laajarunkoisissa rakennuksissa, joiden kattorakenteissa on pitkä jänneväli. Siksi kolme vuotta sitten voimaan tullut laki laki edellyttää, että laajarunkoisten rakennusten rakenteellisen turvallisuuden arvioi asiantuntija, joka antaa myös todistuksen rakenteellisesta turvallisuudesta.

Pientalojen kattojen kestävyydessä ei ole käytännössä koskaan havaittu ongelmia. Siksi lumenpudotteluun on turha ja vaarallistakin itse ryhtyä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Koska on aikaa kypsyä?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.