Isot lumikuormat paljastavat rakennevirheitä

Periaatteessa suomalaisten rakennusten kattojen pitäisi kestää vielä suurempiakin lumikuormia kuin tänä talvena on katoille kertynyt. Silti maanantaina Rautalammilla Sepon Kalusteen tuotantotilan kattoa romahti noin 800 neliön verran ja Keitele Timberin sahatavaran lastausterminaalin kattoa noin 2 500 neliötä.

Suomessa rakenteiden lujuuden suunnittelussa peruslumikuormaksi arvioidaan noin 200 kiloa neliömetrille Pohjois-Savon korkeudella. Peruslumikuorma ei kuitenkaan ole se paino, jonka jälkeen katto romahtaa, koska suunnittelussa käytetään varmuuskertoimia. Sulavan lumen tiheys voi olla yli 400 kiloa kuutio. Sellaista lunta puolen metrin kerros painaa vasta peruslumikuorman verran.

Aikaisempina vuosina sortumisonnettomuuksien tutkinnassa on huomattu, että lumikuorma on saattanut alittaa selvästi peruslumikuorman. Sortumat tai vauriot ovatkin usein johtuneet puutteellisesta tai virheellisestä suunnittelusta ja kehnosta rakentamisesta. On myös mahdollista, että vuosien kuluessa rakenteet ovat ränsistyneet lumi- ja tuulikuormista.

Erityisen paljon sortumisonnettomuuksia on tapahtunut laajarunkoisissa rakennuksissa, joiden kattorakenteissa on pitkä jänneväli. Siksi kolme vuotta sitten voimaan tullut laki laki edellyttää, että laajarunkoisten rakennusten rakenteellisen turvallisuuden arvioi asiantuntija, joka antaa myös todistuksen rakenteellisesta turvallisuudesta.

Pientalojen kattojen kestävyydessä ei ole käytännössä koskaan havaittu ongelmia. Siksi lumenpudotteluun on turha ja vaarallistakin itse ryhtyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.