Itä-Suomen veturi ei ryhdy käpristelemään

Kuopion kaupungin talous painuu tänä vuonna arviolta 16,5 miljoonaa euroa miinukselle. Kaupunginjohtaja Petteri Parosen tiistaina esittelemän talousarvioesityksen mukaan alijäämää on tulossa myös vuonna 2013 alustavasti noin 6,7 miljoonaa euroa.

Pasosen mukaan kaupunkilaisilla ei ole silti mitään syytä ”käpristelyyn”, vaikka koko Itä-Suomen veturiksi noussut kalakukkokaupunki puksuttaa eteenpäin lainarahalla. Menneinä aikoina syntynyt takamatka on kurottu umpeen mittavilla investoinneilla, ja parin vuoden kuluttua kyetään lainoja jo lyhentämään, jos ja kun koko Suomen kansantalous selviää nykyisestä heikkoudentilastaan.

Asukaskohtainen velka kasvaa vuonna 2013 noin 2300 euroon, mikä on maan suurten kaupunkien keskitasoa. Veroprosentti pidetään aiempien sopimuksen mukaisesti 19,5 prosenttina, joten uusia verotiloja haetaan kiristämällä kiinteistöverotusta.

Kaupunki investoi tulevaisuuteen kaikkiaan liki 68 miljoonaa euroa, josta enemmän kuin puolet johtuu olosuhteitten pakosta: Lehtoniemen vedenpuhdistamoa on uudistettava vesioikeuden päätöksen mukaan 16 miljoonalla eurolla ja Haapaniemen voimalan kattilaa muutettava kehnon turvekesän vuoksi niin, että siellä voidaan polttaa myös puuhaketta ja muita korvaavia aineksia.

Kaupungin talouden suurimmat huolet aiheutuvat erityissairaanhoidosta. Jos muut kulut tai tulot kasvavat noin kolmen prosentin vuosivauhdilla, niin erityissairaanhoidossa vuosikasvua on ollut jo vuosien ajan yli kahdeksan prosenttia. Vuoden 2013 budjetista erityissairaanhoidon osuus nousee 20 prosenttiin eli viidennekseen.

Se on jo ehdottomasti liikaa, ja kaupunki aikookin määrätietoisesti vähentää KYSin kalliita hoitopäiviä. Toimintaa järkeistetään hyvässä yhteistyössä KYSin kanssa, sillä kuntaliitosten myötä Kuopion omistus sairaalasta on noussut yli 50 prosentin. Äänivalta on tosin rajattu osakassopimuksin 20 prosenttiin.

Työttömyys lisääntyy, alakoululaisilta nipistetään joku tunti pois opetuksesta, sivukirjastoja suljetaan; vyötä kiristetään kaikilla hallinnonaloilla. Vaikka ikävistä uutisista ei ole pulaa, niin samanaikaisesti Kuopion vuoteen 2013 mahtuu myös monta myönteistä tapahtumaa.

Nilsiän liittyessä vuodenvaihteessa Kuopioon kaupungin väkiluku nousee 97000:sta yli 104000:en. Asuntorakentaminen jatkuu noin 900 asunnon vuosivauhdilla, mikä osaltaan varmistaa väkiluvun kasvua. Parisen vuotta jatkunut poikkeustila torilla ja sen tuntumassa päättyy, kun rakennustyöt saadaan pääosin päätökseen vappuun mennessä. Myös teatterin suurremontti etenee vauhdilla.

Oma lukunsa on sitten, miten hallituksen ajama kuntauudistus vaikuttaa Kuopioon vuonna 2013. Kaupungilla itsellään ei ole mitään hinkua kahmia itselleen Koillis- ja Sisä-Savon pieniä kuntia, ellei valtio ole samanaikaisesti valmis muuttamaan valtionapujärjestelmää. Siilinjärvi on kuitenkin kaupunginjohdon mielestä poikkeustapaus. Myös Suonenjoen kanssa halutaan tiivistää yhteistyötä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Härskit myyjät kodeissamme

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.