Itä-Suomi sai välttämättömät väylähankkeet

Hallituksen kehysriihessä myöntämä tuki liikenneinfrastruktuuriin on oikeansuuntaista elvytystä, joka osaltaan edistää talouskasvun käynnistämistä.

Itäsuomalaisittain ilahduttavinta on kauan odotettu rahoitus Viitostien parannukselle Mikkelin ja Juvan välillä. Valtatien kunto on Etelä- ja Pohjois-Savon sekä Pohjois-Karjalan yhteinen asia, jonka vaikutus ulottuu pohjoisimpaan Suomeen asti. Kun mukaan lasketaan aiempi päätös uudesta Jännevirran sillasta, on hallitus huomioinut kiitettävästi Itä-Suomelle välttämättömät väylähankkeet.

Kärkihankkeiden kääntöpuolena niiden rahoitus syö resursseja teiden peruskunnossapidosta. Nollasummapeli, jossa valtaväylien kuntoa kohennetaan muun tieverkon kustannuksella, ei ole kokonaisuutena kestävää.

Pohjois-Savossa kärsijöinä ovat etenkin maidontuotannon ja metsäteollisuuden kuljetukset, mutta liikenteen korjausvelan kasvu haittaa kaikkia maakuntia.

Keskustajohtoinen hallitus on nähnyt viisaammaksi panostaa mieluummin raitiovaunuliikenteen lisäämiseen Helsingissä ja Tampereella. Myös bensaveron korotus kurittaa ennen muita haja-asutusalueiden asukkaita.

Kehysriihessä koulutussäästöjä korvattiin osittain lisärahalla, ja saamapuolella on myös sisäinen turvallisuus. Lisäleikkaukset kohdistuvat tuskallisesti muun muassa kehitysyhteistyöhön ja etujen indekseihin.

On niinkin, että hyvät säästökohteet ovat harvassa. Tärkeintä on saada kansantalouden rahoituspohja kuntoon työllisyyttä ja kasvua vauhdittamalla. Julkiset investoinnit ovat vasta ensiapua kilpailukykysopimuksen syntyä ja vaikutuksia odotellessa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.