Itä-Suomi valppaana

Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen hallitusneuvottelijat aloittavat varsinaisen työnsä valtioneuvoston juhlahuoneistossa eli Smolnassa todenteolla tänään. Keskustan puheenjohtaja ja tulevan hallituksen pääministeri Juha Sipilä on asettanut neuvotteluille aikataulun: valmista pitäisi olla toukokuun aikana. Myös marssijärjestys on selvä. Ensin neuvotellaan hallituksen ohjelmasta ja vasta sen jälkeen ryhdytään jakamaan ministerinsalkkuja. Järjestys ei ole estänyt spekulointeja tulevien ministereiden nimistä.

Varmaa on toistaiseksi vain se, että hallitukseen tulevat pääministeri Sipilän lisäksi perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb.

Veikkaus on, että Soinista tulee valtiovarainministeri ja Stubbista ulkoministeri. Veikkaus perustuu tapaan, jolla salkut on muutamassa edellisessä hallituksessa jaettu. Toiseksi suurimman hallituspuolueen puheenjohtaja on saanut hoitoonsa valtiovarainministeriön.

Hallitukseen tarvitaan myös alueellista tasapainoa. Itäsuomalaisten on oltava valppaana ja huolehdittava siitä, että myös täältä tulee edustus uuteen hallitukseen.

Savo-Karjalan vaalipiirin kansanedustajista aikaisempaa ministerikokemusta on keskustan Seppo Kääriäisellä ja Anu Vehviläisellä. Kokoomuksen mikkeliläinen Lenita Toivakka on myös mainittu mahdollisena ministerinä. Muitakin nimiä kannattaa pitää esillä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Media nopea, politiikka hidas

Enemmän lihaa ja perunaa

Jäävuoresta jää pinnan alle aikaisempaa vähemmän

Joukkoliikenteen kohtaloa on syytä pohtia laajasti

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.