Itä-Suomi valppaana

Keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen hallitusneuvottelijat aloittavat varsinaisen työnsä valtioneuvoston juhlahuoneistossa eli Smolnassa todenteolla tänään. Keskustan puheenjohtaja ja tulevan hallituksen pääministeri Juha Sipilä on asettanut neuvotteluille aikataulun: valmista pitäisi olla toukokuun aikana. Myös marssijärjestys on selvä. Ensin neuvotellaan hallituksen ohjelmasta ja vasta sen jälkeen ryhdytään jakamaan ministerinsalkkuja. Järjestys ei ole estänyt spekulointeja tulevien ministereiden nimistä.

Varmaa on toistaiseksi vain se, että hallitukseen tulevat pääministeri Sipilän lisäksi perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ja kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb.

Veikkaus on, että Soinista tulee valtiovarainministeri ja Stubbista ulkoministeri. Veikkaus perustuu tapaan, jolla salkut on muutamassa edellisessä hallituksessa jaettu. Toiseksi suurimman hallituspuolueen puheenjohtaja on saanut hoitoonsa valtiovarainministeriön.

Hallitukseen tarvitaan myös alueellista tasapainoa. Itäsuomalaisten on oltava valppaana ja huolehdittava siitä, että myös täältä tulee edustus uuteen hallitukseen.

Savo-Karjalan vaalipiirin kansanedustajista aikaisempaa ministerikokemusta on keskustan Seppo Kääriäisellä ja Anu Vehviläisellä. Kokoomuksen mikkeliläinen Lenita Toivakka on myös mainittu mahdollisena ministerinä. Muitakin nimiä kannattaa pitää esillä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.