Itä ja länsi taas vastakkain

Jos Suomen puheenjohtajakaudella puhuttiin EU:n ”pohjoisesta ulottuvuudesta”, on Liettua nyt omalla kaudellaan lähtenyt edistämään ”itäistä ulottuvuutta”. Entisenä neuvostotasavaltana Liettualla on vielä tiiviit yhteydet ja hyvä tuntemus Venäjän länsilaidalle syntyneisiin uusiin, itsenäisiin tasavaltoihin.

Liettua on saanut Moldovan ja Georgian lähentymään merkittävästi unionia. Sen sijaan liettualaisten suuri haave Ukrainan mukaantulosta ei ole onnistunut toivotulla tavalla, vaan päinvastoin ajanut poliittisesti vakiintumattoman Ukrainan ankaraan sisäiseen voimainkoitokseen. Ukrainan länsiosat, jotka historiallisesti ovat kuuluneet aikanaan Liettuaan tai Puolaan, mielivät kyllä lännen suuntaan, mutta paljolti venäläisväestön asuttaman itäosan katseet kohdistuvat Venäjälle.

Victor Janukovitsh nousi presidentiksi paljolti venäläisten äänin ja siirsi ensi töikseen länsimielisen vastaehdokkaansa Julija Tymoshenkon kovin ottein sivuun päivänpolitiikasta. Presidenttinä Janukovitsh on tähän saakka pitänyt varovaisesti ovia auki sekä itään että länteen, kunnes hän viime viikolla näytti todellisen luontonsa ja liputti selkeästi Venäjän puolesta.

Kievin kadulla länsimieliset ovat nousseet taas kerran barrikadeille, mutta riittävätkö heidän voimansa? Julija Tymoshenkon kohtelu osoittaa, että Janukovitsh ei välitä läntisistä mielipiteistä. Venäjälle presidentin itälinjaus on huomattava poliittinen ja myös taloudellinen voitto, kun taas Liettualle, EU:lle ja ukrainalaiselle demokratialle se on ollut takaisku.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.