Itä koitui kohtaloksi

Pohjois-Savossa ja koko Itä-Suomessa on seurattu syvästi paheksuen, miten lihajätti Atria on lähtenyt ajamaan alas toimintojaan toimialueensa itäisissä osissa toimitusjohtajansa Matti Tikkakosken johdolla. Savolaisten ja pohjoiskarjalaisten lihantuottajien protestit ovat kaikuneet Seinäjoella kuuroille korville: nautojen teurastaminen lopetetaan Kuopion Likolahdessa ja keskitetään Etelä-Pohjanmaalle Kauhajoelle.

Mutta herra se on herrallakin, sanotaan. Kuopion teurastamosta käydyn julkisen kiistan aikana ei ole aavistettu, miten heikoilla Tikkakoski itse on ollut yhtiössään viime aikoina. Totuus paljastui vasta tämän viikon lopulla, kun Atria ilmoitti toimitusjohtajansa jättävän yhtiön heti samana päivänä.

Itäsuomalaisten naudanlihan kasvattajien kapinalla ei sinällään näytä olleen vaikutusta toimitusjohtaja Tikkakosken asemaan puoleen eikä toiseen. Valtaa käyttävät eteläpohjalaiset isännät ovat yksinkertaisesti tyytymättömiä, että toimitusjohtaja ei ole saanut Atriaa tuottamaan riittävän hyvin. Yhtiön tulos romahti viime vuonna yli 15 miljoonalla eurolla ja jäi vain niukasti plussan puolelle, ja mahdollisimman suurta taloudellista voittoa tavoittelevassa pörssiyhtiössä sellainen peli ei tietenkään vetele.

Kotimaassa Atrialla ei ole ollut hätäpäivää, kun se voi pitää tuottajahinnat mieleisellään tasolla. Ongelmat tulevat Venäjältä, jonne yhtiö on kasvu- ja kansainvälistymishalussaan innolla pyrkinyt.

Venäjän markkinat ovat periaatteessa rajattomat Suomen pienissä oloissa toimiville yrityksille, mutta toisaalta ne ovat myös äärimmäisen haastavat erilaisen poliittisen ja taloudellisen kulttuurin vuoksi. Atria ei ole ensimmäinen eikä viimeinen suomalaisyritys, joka on huomannut voimansa vähäisiksi suurella Venäjänmaalla.

Itä koitui siis Matti Tikkakosken kohtaloksi. Itä-Suomessa Atrian johtaja tuotti pettymyksen paikallisille ihmisille, itärajan takana venäläiset pettivät johtajan toiveet.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.