Itä koitui kohtaloksi

Pohjois-Savossa ja koko Itä-Suomessa on seurattu syvästi paheksuen, miten lihajätti Atria on lähtenyt ajamaan alas toimintojaan toimialueensa itäisissä osissa toimitusjohtajansa Matti Tikkakosken johdolla. Savolaisten ja pohjoiskarjalaisten lihantuottajien protestit ovat kaikuneet Seinäjoella kuuroille korville: nautojen teurastaminen lopetetaan Kuopion Likolahdessa ja keskitetään Etelä-Pohjanmaalle Kauhajoelle.

Mutta herra se on herrallakin, sanotaan. Kuopion teurastamosta käydyn julkisen kiistan aikana ei ole aavistettu, miten heikoilla Tikkakoski itse on ollut yhtiössään viime aikoina. Totuus paljastui vasta tämän viikon lopulla, kun Atria ilmoitti toimitusjohtajansa jättävän yhtiön heti samana päivänä.

Itäsuomalaisten naudanlihan kasvattajien kapinalla ei sinällään näytä olleen vaikutusta toimitusjohtaja Tikkakosken asemaan puoleen eikä toiseen. Valtaa käyttävät eteläpohjalaiset isännät ovat yksinkertaisesti tyytymättömiä, että toimitusjohtaja ei ole saanut Atriaa tuottamaan riittävän hyvin. Yhtiön tulos romahti viime vuonna yli 15 miljoonalla eurolla ja jäi vain niukasti plussan puolelle, ja mahdollisimman suurta taloudellista voittoa tavoittelevassa pörssiyhtiössä sellainen peli ei tietenkään vetele.

Kotimaassa Atrialla ei ole ollut hätäpäivää, kun se voi pitää tuottajahinnat mieleisellään tasolla. Ongelmat tulevat Venäjältä, jonne yhtiö on kasvu- ja kansainvälistymishalussaan innolla pyrkinyt.

Venäjän markkinat ovat periaatteessa rajattomat Suomen pienissä oloissa toimiville yrityksille, mutta toisaalta ne ovat myös äärimmäisen haastavat erilaisen poliittisen ja taloudellisen kulttuurin vuoksi. Atria ei ole ensimmäinen eikä viimeinen suomalaisyritys, joka on huomannut voimansa vähäisiksi suurella Venäjänmaalla.

Itä koitui siis Matti Tikkakosken kohtaloksi. Itä-Suomessa Atrian johtaja tuotti pettymyksen paikallisille ihmisille, itärajan takana venäläiset pettivät johtajan toiveet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kuningas kävi vaatimattomassa studiossa, eikä musiikki ollut enää entisellään – silti Wiskari möyrii matona korvassa

Puoli Suomea liikkeellä

Kaivoslakia sopii muuttaa, mutta harkiten

Asuntovelallisella on nyt kissanpäivät

Ensimmäisen ja viimeisen välissä

Lapinlahden hieno perinne ansaitsee katsojien tuen

KHO:n katselmus Kuopiossa on paikallaan

Ikäihminen, ota loppukiri ja nauti!

Virheeni tekevät minusta minut – "10 000 tapaa, jotka eivät toimi"

Kuopion keskustan ilme kirkastuu nopeasti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.