Itä on mahdollisuus

Atso Almila

Lapsiasiat Venäjän kanssa ovat nousseet meillä suureksi puheenaiheeksi. Luulenpa, että meillä reagoidaan moitteisiin vahvasti, koska tapamme on huolestuneesti pohtia, ”mitä meistä ajatellaan”.

Kuopio asettunee mielissämme kyllä itään, mutta silti Suomen ihan keskelle, eikös. Ymmärrämme Joensuun kiinnostuksen yhteistyöhön rajantakaisen Karjalan kanssa, kun etäisyydetkin ovat niin pienet. Mutta eihän se meitä koske, täällä keskemmällä.

Helsingistä päin, maamme hameenhelmasta, Kuopio mielletään aivan itäiseksi. Summamutikassa lätkäistään sijaintikin yleensä kainuummaksi, jos tyhjä Suomen kartta eteen annetaan.

Itäinen Suomi taistelee olemassaolostaan ja merkityksestään. Tuntuu, että joutuukin yhä enemmän taistelemaan. Yliopiston tasoa kyseenalaistetaan etelästä, mainiota kulttuurielämäämme ei tunneta.

VR palvelee, jos palvelee, muttei millään anna tänne yöjunaliikennettä takaisin, vaikka se juuri nyt voisi ratkaista sujuvimmin monen työmatkalaisen kulkemisen Kuopion ja pääkaupunkiseudun väliä.

Etelän liituraidat sijoittavat vuoden 2030 ennakointikartalle metropoleja, joihin ei näillä näkymin Kuopio kuulu. Akselina toimii Oulun ja Helsingin väli.

Kannattaisiko Kuopiossakin varovasti katsoa idemmäksi?

Venäjän ja Suomen välinen Kulttuuriforum järjestettiin hiljan Joensuussa, ja soitimme siksi Joen kaupunginorkesterin kanssa ensimmäistä kertaa yhteiskonsertin Petroskoin Karjalan Tasavallan sinfonikkojen kanssa.

En itse tiennyt, mitä odottaa. Saimme vieraiksemme erinomaisia muusikoita, joitten kanssa oli helppo tehdä yhteistyötä, musiikin kieli kun on kansainvälinen. Koko projektia hallitsi positiivinen henki, ja ehdottomasti haluttiin tehdä lisää.

Kymi Sinfonietta puolestaan on ollut aktiivinen Pietarin kanssa, ja maanmainioita filharmonikoita on ollut Kotkassa sekä Kouvolassa laajentamassa pienen orkesterin täysimittaiseksi Tšaikovski-kokoonpanoksi.

Joensuun ja Kuopion korkeudella Karjala modernisoituu. Uusi viisumipiste on avautumassa Petroskoihin. Suoraa junayhteyttä Joensuusta sinne kaavaillaan, ja taitaisipa tuo elvyttää junayhteyden myös Kuopion ja Joensuun välillä.

Karjalan Tasavallan sinfoniaorkesteri on Turun kaupunginorkesterin kokoinen harppuineen ja kosketinsoittajineen, Petroskoi kaupunkina suunnilleen Tampereen kokoinen. Nouseva talousalue sijaitsee aivan rajan takana.

Voisiko toivoa, että kun kulttuuriyhteistyössä Joensuun ja Petroskoin välillä on nyt palava into, jotain hyvää valuisi Kuopioonkin? Ehkä kaivatuille yhteiskonserteille löytyisi uutta komeutta Musiikkikeskuksellekin, ja monet muut toimijat vireytyisivät hommaan mukaan!

Kirjoittaja on kuopiolainen kapellimestari.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.