Italian hallituskriisi on koko EU:n murhe

Italian viime viikkoiset hallitustunnustelut päättyivät tuloksettomina torstai-iltana, mutta presidentti Sergio Mattarella antoi neuvotteluille lisäaikaa tiistaihin saakka. Tähtäimessä on enemmistöhallitus, joka muodostuisi populistipuolue Viiden tähden liikkeen ja keskustavasemmistolaisen Demokraattipuolueen varaan.

Hallituskriisi alkoi tiistaina, kun pääministeri Giuseppe Conte jätti hallituksensa eroilmoituksen. Kriisin siemenen kylvi sitä vastoin sisäministeri ja äärioikeistolaisen Lega-puolueen puheenjohtaja Matteo Salvini jo kaksi ja puoli viikkoa sitten ilmoittamalla haluavansa ennenaikaiset vaalit. Dramaattista olikin se, että juuri kun piti äänestää Conten luottamuksesta, pääministeri haukkui Salvinin ja hajotti itse hallituksensa. Ikää hallitukselle tuli vain 14 kuukautta.

Salvini pyrki operaatiollaan uusiin vaaleihin, koska Legan kannatus on keikkunut mielipidetiedusteluissa 40 prosentin tienoilla. Yhdessä pienten äärioikeistopuolueiden kanssa Lega saattaisi yltää enemmistöhallitukseen, jonka pääministeri olisi itseoikeutetusti Salvini. Jos uusi enemmistöhallitus nyt syntyy, Salvini jää oppositioon, eikä syysvaaleja tule.

Italian ongelmat eivät sen sijaan katoa yhtään minnekään. Pahasti velkaantuneen maan pitäisi saada tehtyä viimeistään lokakuussa sellainen ensi vuoden talousarvio, joka kelpaa Euroopan komissiolle. Salvini ennätti ilmoittaa, ettei hän välittäisi EU:n kasvu- ja vakaussopimuksen asettamasta budjettialijäämän kolmen prosentin maksimista, vaan paisuttaisi alijäämän muun muassa 50 miljardin euron elvytysohjelmalla viiteen prosenttiin.

Italian valtionvelka on yli 2 600 miljardia euroa eli 132 prosenttia verrattuna Italian bruttokansantuotteeseen. Italia on Euroopan kolmanneksi suurin talous ja asukasluvultaan neljänneksi suurin maa.

Legan puolueohjelman mukaan Italian tulisi erota yhteisvaluutta eurosta. Vaatimus on sikäli ymmärrettävä, että yhteisvaluutta on ollut maalle ja sen teollisuudelle erityisen hankala euron alusta alkaen. Italia ajautui taantumaan viime vuoden lopussa, kun siellä tuotettujen tavaroiden ja palvelujen tuotantomäärä supistui kahtena vuosineljänneksenä peräkkäin. Tosin Salvini itse on sanonut muutama viikko sitten, ettei kannata Italian eroa euroalueesta. Sen sijaan Salvini on puhunut rinnakkaisvaluutan mahdollisuudesta, joka olisi eräänlainen harmaa euroero.

Talouskriisien estämiseksi euroalueelle on väläytetty yhteistä joukkovelkakirjaa, joka toisi täyden yhteisvastuun yhteisvaluutta-alueelle. Muun muassa Italian surkean tilanteen vuoksi yhteisvastuu ei innosta euromaita. Lisäksi vähän jokaisella maalla on omissakin talousasioissa aivan tarpeeksi murehtimista.

EU:n talousmurheita kasvattaa myös Britannian mahdollinen sopimukseton ero EU:sta sekä Saksan talouteen ilmaantuneet vaikeudet. Jos Italian tilanne vielä kriisiytyy juuri taantuman kynnyksellä, uuden eurokriisin todennäköisyys kasvaa voimakkaasti. Se tietäisi kylmää kyytiä myös Suomelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Matkailun alasajo olisi hätävarjelun liioittelua

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Parasta on, kun toimittajalla on kansan tuki – näin kävi Kallionsydämen tapauksessa

Paisuva EU-budjetti on osattava suunnata oikein

Edessä kaikkien aikojen terassikesä

Kääntyykö suuri virta?

Valkoposkihanhien metsästys on sallittava

Korona sai minut kerääntymään lipulle ja olen siellä ylpeästi vieläkin

EU ei selviä koronakriisistä vain velkaantumalla

Ylipainosta ei varoitella suotta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.