Italian syöksykierre saattaa kiihtyä

Silvio Berlusconin, 71, johtama Vapauden kansa-oikeistokoalitio on voittanut yllättäen Italian ylimääräiset parlamenttivaalit. Vaalimenestyksen myötä Berlusconi on nousemassa kolmannen kerran maan pääministeriksi. Hänen kilpailijansa, keskustavasemmistolainen Walter Veltroni, 52, on jo onnittelut voittajaa.

Vaaliyllätystä selitettiin Berlusconin koalitioon kuuluvan muukalaisvihamielisen Lega Nordin eli Pohjoisen liiton erityisen hyvällä menestyksellä. Lega Nordin kannatus näytti kaksinkertaistuneen lähes kahdeksaan prosenttiyksikköön edellisistä vaaleista. Eilisten tietojen perusteella Vapauden kansa-koalitio on saamassa tuntuvan enemmistön kaksikamarisen parlamentin alahuoneeseen ja ylähuoneeseen.

Vaikka Lega Nordin vaikutti vahvasti Vapauden kansan vaalivoittoon, se ei välttämättä lupaa hyvää tulevalle hallitukselle. Ääriseparatistinen liike on omapäinen, ja yhteistyö sen kanssa tullee olemaan vaikeaa.

Koalition voitto vie Italiaa poliittisesti selvästi oikealle. Italialaisten kannalta tärkeää olisi, että maan retuperällä oleva talous saataisiin kuntoon. Berlusconi piti tehtävää vaalivoiton jälkeen vaikeana. Siinä hän on oikeassa.

Berlusconin toimintatapoja tuntevien on helppo kysyä, kuinka sitoutunut hän on talousreformiin. Useimmat eivät usko uudistuksiin, sillä Berlusconin arvellaan ajavan omia ja valtaeliitin etuja.

Berlusconi lupasi ennen vaaleja pienentää veroja ja vähentää Italian jättimäistä velkaa sekä vapauttaa kilpailua tarkoin säädellyllä palvelusektorilla. Velan vähentämistavoite on tervetullut, mutta samalla pitää kysyä, onko korruptoitunut ja omapäinen Berlusconi vilpitön. Hän lupaa asioita, joita ei pysty pitämään.

Berlusconin edellinen hallituskausi oli masentava. Tuolloin Britannian, Espanjan, Ranskan ja Saksan taloudet kirivät seitsemän prosentin eron Italiaan. Berlusconille lähtötilanne on nyt hyvin haastava.

Italia on euroalueen murheenkryyni. EU:n näkökulmasta tilanne on synkkä, sillä Berlusconia ei pidetä yhteistyöhaluisena ja -kykyisenä kumppanina. Hänen katsotaan suuntautuvan enemmän Yhdysvaltoihin kuin Euroopan unioniin päin. EU:ssa häntä pidetään erittäin vaikeana ja hankalana johtajana.

Italian vaalilaki toimii tässä tapauksessa Berlusconin hyväksi. Laki nimittäin suosii sellaista voittajaa, joka saa selvän enemmistön. Vapauden kansa-koalitiolle voitto oli kiistaton.

Berlusconin voitto on niin selvä, että hallitus pystyisi hänen johdollaan tekemään paljon uudistuksia. Mieheen ei kuitenkaan voi suhtautua muuten kuin kyynisesti. Esimerkiksi epäillyt mafia-kytkennät ovat vieneet hänen uskottavuutensa jo vuosia sitten. Valitettavasti Italian syöksykierre saattaa kiihtyä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.