Itsesuojeluvaisto heräsi

Päällekkäistä työtä pitäisi välttää, mutta ainakin kuntakentällä asiat etenevät nyt aivan toisin. Samaan aikaan kun hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) esikunnat piirtävät Suomen kuntakarttaa uusiksi virkatyönään, useat kunnat ovat havahtuneet rakentelemaan omia vaihtoehtoisia tulevaisuudenvisioitaan. Itsesuojeluvaisto on herännyt väkisinkin, kun pääkaupungista ollaan kuulevinaan kuolinkellojen kumahtelua.

Etelä-Savossa tutkitaan nyt kahta merkittävää kuntaliitosta. Itä-Savossa ovat Punkaharju ja Puumala hakeutumassa Savonlinnan yhteyteen. Kerimäki, joka aiemmin on torjunut yhteistyön Savonlinnan kanssa, on sekin miettimässä nyt asioita vielä kerran uusiksi.

Mikkelin seudun kuntakuvioihin on tullut uutta väriä naapurimaakunnan puolelta tulleesta kosinnasta. Pieni eteläkarjalainen Suomenniemen kunta katsoo, että sen olisi viisainta vaihtaa maakuntaa ja liittyä Mikkeliin, ja että myös Ristiinan olisi järkevää lähteä mukaan tähän liittoon.

Siilinjärveläisten aloittama Lapinlahden kosiskelu tulee pienoisena yllätyksenä pohjoissavolaisille. Siilinjärven luontaiseksi suunnaksi on ajateltu aina Kuopio, kun taas Varpaisjärvellä vahvistunut Lapinlahti on varjellut visusti itsenäisyyttään. Iisalmen suunnasta sille on kyllä tehty esityksiä, mutta vastaanotto on ollut nuiva. Työssäkäynnin perusteella Lapinlahtea on vaikea sijoittaa vain yhteen keskukseen, sillä kuntalaisia kulkee töissä sekä Iisalmessa että Kuopiossa.

Paras-hankkeessa kunnat tekivät paljon aivotyötä, josta iso osa meni mitättömäksi hallituksen vaihtuessa. Käykö yhtä köpelösti nyt virinneille omatoimisille liitoshankkeille, kun hallitus joka tapauksessa esittää varsin pian oman, ilmeisen pitkälle valmistellun mallinsa? Toivottavasti ei, sillä perustuslaki takaa kunnille varsin laajat oikeudet päättää itse omista asioistaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.