Itsesuojeluvaisto heräsi

Päällekkäistä työtä pitäisi välttää, mutta ainakin kuntakentällä asiat etenevät nyt aivan toisin. Samaan aikaan kun hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) esikunnat piirtävät Suomen kuntakarttaa uusiksi virkatyönään, useat kunnat ovat havahtuneet rakentelemaan omia vaihtoehtoisia tulevaisuudenvisioitaan. Itsesuojeluvaisto on herännyt väkisinkin, kun pääkaupungista ollaan kuulevinaan kuolinkellojen kumahtelua.

Etelä-Savossa tutkitaan nyt kahta merkittävää kuntaliitosta. Itä-Savossa ovat Punkaharju ja Puumala hakeutumassa Savonlinnan yhteyteen. Kerimäki, joka aiemmin on torjunut yhteistyön Savonlinnan kanssa, on sekin miettimässä nyt asioita vielä kerran uusiksi.

Mikkelin seudun kuntakuvioihin on tullut uutta väriä naapurimaakunnan puolelta tulleesta kosinnasta. Pieni eteläkarjalainen Suomenniemen kunta katsoo, että sen olisi viisainta vaihtaa maakuntaa ja liittyä Mikkeliin, ja että myös Ristiinan olisi järkevää lähteä mukaan tähän liittoon.

Siilinjärveläisten aloittama Lapinlahden kosiskelu tulee pienoisena yllätyksenä pohjoissavolaisille. Siilinjärven luontaiseksi suunnaksi on ajateltu aina Kuopio, kun taas Varpaisjärvellä vahvistunut Lapinlahti on varjellut visusti itsenäisyyttään. Iisalmen suunnasta sille on kyllä tehty esityksiä, mutta vastaanotto on ollut nuiva. Työssäkäynnin perusteella Lapinlahtea on vaikea sijoittaa vain yhteen keskukseen, sillä kuntalaisia kulkee töissä sekä Iisalmessa että Kuopiossa.

Paras-hankkeessa kunnat tekivät paljon aivotyötä, josta iso osa meni mitättömäksi hallituksen vaihtuessa. Käykö yhtä köpelösti nyt virinneille omatoimisille liitoshankkeille, kun hallitus joka tapauksessa esittää varsin pian oman, ilmeisen pitkälle valmistellun mallinsa? Toivottavasti ei, sillä perustuslaki takaa kunnille varsin laajat oikeudet päättää itse omista asioistaan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.