Jäärät, kuka teidät syöttää?

Kotikunnassa hammashoitoon on puolen vuoden jono, mutta naapurissa vastaanotolle pääsee kuukaudessa.

Meillä perusopetuksen ryhmäkoot ovat kasvaneet vuosi vuodelta. Naapurissa opetusryhmät ovat paljon pienempiä ja välineetkin ajanmukaisia.

Täällä terveyskeskuksen palvelut ovat kuntavetoisia, joten tutut lääkärit vastaanottavat vuodesta toiseen. Tuolla palvelu on ulkoistettu ja lääkäri vaihtuu jatkuvasti.

Täällä on päiväkoti juuri saneerattu, mutta tuolla sisäilmaremonttia on odotettu vuosia, sillä investointijono on ruuhkautunut.

Täällä vanhukset, mielenterveyskuntoutujat ja vammaiset on sijoitettu samaan yksikköön, mutta naapurissa palvelut on eriytetty.

Kirjavaa on meininki Suomen kunnissa. Erot peruspalvelujen saatavuudessa ovat huolestuttavia, vaikka lain mukaan kansalaiset ovat yhdenvertaisia.

Kunnittain on tehty erilaisia poliittisia linjauksia yhteisten varojen käytöstä. Toisaalta on niin heikkoja kuntatalouksia, ettei lakisääteisiäkään palveluja yksinkertaisesti enää pystytä järjestämään.

Ei voi olla oikein, että yhdessä kunnassa ihminen joutuu valitusmenettelyn kautta taistelemaan perusoikeuksistaan, kun toisella puolella maata asia hoidetaan mallikkaasti.

Olipa palvelua tai ei, maksamme veroja niiden järjestämiseksi. Kunnat ovat kiristäneet tuloveroprosentit kipurajalle.

Pohjois-Savossa haarukka on nyt 18,5-21,5. Kaikki lienevät yhtä mieltä siitä, että kiristämisvaraa ei ole. Eikä muita veroja ja maksujakaan voi tolkuttomasti nostaa. Kuntalaisen piikki on täysi.

Vanha kuntarakenne ei enää toimi, sillä maan väestörakenne on aivan toista kuin sotien jälkeen.

Tätä todellisuutta vasten on suorastaan tuskallista seurata välttämättömästä kuntauudistuksesta vuosia jatkunutta keskustelua, jossa keskiössä ovat aluerajat, virat ja poliittisen paikkajaon muutosuhka. Siis huoli vallasta.

Kuka puhuisi ihmisistä, kuntalaisista? Nyt on kyse heidän oikeuksista ja hyvinvoinnista. Ei kuntaan koske, mutta ihmiseen koskee.

Pelureiden olisi syytä viimein laskeutua ihmisten tasolle. Oman edun ja etupiirin sijaan kyse on koko maan tulevaisuudesta.

Arvovaltaiset tahot ovat todenneet, että terveydenhuoltomme uhkaa romahtaa toimimattoman ja kalliin järjestelmän takia. Samoin koulutuksen yhdenvertainen järjestäminen on uhattuna.

Näiden pelastamiseksi on aika siirtyä nykyisestä poukkoilevasta kuntademokratiasta yhtenäiseen ja taloudellisesti terveeseen toimintakulttuuriin, jotta isot kokonaisuudet voidaan uudistaa nykytarpeita vastaaviksi.

Kun nilkuttavasta kuntajärjestelmästä aiheutuva rahanreikä tukitaan, huoli Suomen taloudesta ja velkaantumisesta myös vähenee.

Kannattaa lukea ajatuksella molemmat netistä löytyvät kunnallishallinnon rakennetyöryhmän raportit. Niissä on perusteltua tietoa satoja sivuja.

Sen jälkeen on helpompi tunnustaa tosiasiat ja lopettaa uuden kuntakartan kauhistelu, politikointi ja takinkääntely.

Tässä muutama pohjoissavolainen fakta maistijaisiksi:

Pohjois-Savo oli vuonna 2 010 taloudellisesti maan kolmanneksi heikoin maakunta. Asukaskohtainen nettomeno oli maan kolmanneksi kallein ja verotettava tulo asukasta kohden toiseksi heikoin.

Vuoteen 2 030 väestöllinen huoltosuhde heikkenee Pohjois-Savossa merkittävästi. Tuolloin väestöstä viidennes on yli 75-vuotiaita yli puolessa maakunnan kunnista.

Kuntapäättäjistä huomattava osa on jo eläkeläisiä ja viroissa istuvista suuri ikäluokka on kohta jäämässä eläkkeelle.

Näiden muutosta vastaan haraavien jarrumiesten kannattaisi nyt muistaa, että kyse on nuorisomme tulevaisuudesta. Heidän vähälukuinen joukkonsa maksaa sitä suuremman laskun mitä huonomman perinnön jätämme.

Tällä menolla käy niin, ettei rahaa ja hoitajia ole, kun teille pitäisi vaippoja vaihtaa ja ruokaa syöttää.

Kirjoittaja on Savon Sanomien uutistoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.