Jäävi vai ei?

Savon Sanomat nosti pari viikkoa sitten esille mielenkiintoisen kysymyksen: milloin yritysten omistus aiheuttaa jääviyden yhteiskunnalliselle päättäjälle. Lehden haastattelemat asiantuntijat olivat sitä mieltä, että jo alle 0,1 prosentin omistus voi aiheuttaa jääviyden. Asiaa sietää punnita.

Erään asiantuntija-arvion mukaan esimerkiksi Ponsse Oyj:n Vieremän kunnalle aikaansaama kunnallisverotulokertymä on noin 6 miljoonaa euroa–samaan aikaan kun kunnan kaikki verotulot ovat 11 miljoonaa.

Ponssen henkilöstökulut ovat noin 30 miljoonaa euroa, joka tarkoittaa pääosin alueelle tulevaa ostovoiman lisäystä. Iisalmessa pääpaikkaa pitävän Olvi Oyj:n vastaavat luvut ovat verotulokertymä noin 4 miljoonaa euroa (6 prosenttia kaupungin verotulokertymästä) ja emoyhtiön henkilöstökulut noin 20 miljoonaa.

Näidenkin yritysten ansiosta meille kertyy hirmuinen määrä verotuloja–yhteisesti jaettaviksi. Mielestäni on huolestuttavaa, että päättäjät ovat uskaltaneet riskeerata suuret summat yhteisiä varoja näiden yritysten toimintaedellytysten parantamiseksi. Mutta omia rahojaan eivät.

On luonnollisesti paljon helpompi jakaa toisten kerryttämiä rahoja kuin riskeerata omiaan. Olisiko kohtuuton vaatimus, että jokaisella vieremäläisellä valtuutetulla olisi esimerkiksi vuoden nettotulojaan vastaava omistus Ponssesta?

Iisalmen kaupunki omistaa merkittävän Olvi-salkun. Olvi taas on Iisalmen Veden merkittävä asiakas. Ovatko kaikki kaupunkilaiset siis jäävejä?

Entä jos sattuu omistamaan vaikkapa Keskon, Fortumin ja Orionin osakkeita? Ovatko kaikki kyseiset henkilöt jäävejä päättämään kaupan tai energia- ja sotealan asioista.

Huono puoli asiassa on se, että pörssiosakkeita omistaa puolet suomalaisista kotitalouksista. Ilmeisesti vain se toinen puoli on sopiva poliitikoksi.

Kuinkas eduskunta? Otetaan vaikka maa- ja metsätalousvaliokunta.

Pikaisella silmäyksellä jäseninä on useita maanviljelijöitä. Onko oikein, että he päättävät omasta tulonmuodostuksestaan kansanedustajina? Keskimäärin noin kolmasosa maatilojen kokonaistuotosta muodostuu erilaisista tuista.

Sairaanhoitajat ja opettajat voivat myös olla päättämässä omista ja kavereidensa tulonmuodostuksesta luottamuselimissä. Miksi vain omistus tekee jääviksi, mutta tulot eivät?

Ilmeisesti päättäjiksi pitäisi valita henkilöitä, jotka eivät tunne ketään eivätkä omista mitään. Tässä on vain se vika, että näitä henkilöitä taas ei tunne kukaan.

Vai pitääkö päätöksiä panna tekemään robotti? Mutta kuka robotin ohjelmoi–siinäpä ongelma!

Kaiken lisäksi alussa mainitussa Savon Sanomien kirjoituksessa ei ollut löydetty poikani omistamia Ponssen osakkeita. Törkeetä.

Kirjoittaja on maanviljelijä ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja (kok.) Iisalmesta.