Jäävuoresta jää pinnan alle aikaisempaa vähemmän

Kuluneella viikolla kerrottiin uusia ja täsmällisempiä lukuja Oulun seksuaalirikoksista. Luvut hätkähdyttävät: poliisin tutkinnassa on ollut 29 rikosepäilyä, joissa uhrina on ollut lapsi. Uhreja on 20. Poliisin tietoon epäilyt ovat tulleet viime vuoden heinäkuun ja helmikuun välisenä aikana. Poliisin mukaan kolme neljäsosaa epäillyistä on ulkomaalaistaustaisia.

Tilastot muualtakin kuin Oulusta osoittavat, että ulkomaalaistaustaiset ovat yliedustettuina niin seksuaalirikoksista tuomittujen kuin epäiltyjenkin joukossa. Tätä tosiasiaa ei pidä peitellä, eikä niin onneksi tehdäkään.

Viimeistään Oulun tapahtumat herättivät myös poliitikot. Eduskuntaryhmät sopivat jo tammikuussa muutamista toimenpiteistä, joihin on myös tulossa rahaa valtion tämän vuoden ensimmäisessä lisäbudjetissa.

Kaiken kohun ja tunnekuohujen keskellä on hyvä muistaa muutkin seksuaalirikoksiin liittyvät tosiasiat. Tutkijat ovat esimerkiksi huomauttaneet, että vaikka seksuaalirikoksista poliisille tehtyjen ilmoitusten määrä onkin kasvanut, siitä ei suoraan voi tehdä johtopäätöstä, että seksuaalirikollisuus olisi tosiasiallisesti yleistynyt.

Kaikkien poliisille ilmoitettujen seksuaalirikosten määrä kasvoi vuonna 2018 edelliseen vuoteen verrattuna 14 prosenttia ja lapsiin kohdistuneiden rikosten määrä hieman enemmän eli 17 prosenttia. Kasvusta osa johtuu tutkijoiden mielestä siitä, että rikoksista ilmoitetaan poliisille aikaisempaa herkemmin.

Yksi tärkeä edistysaskel otettiin jo vuonna 2012. Silloin tuli voimaan laki, jonka mukaan kaikkien lasten kanssa työskentelevien on ilmoitettava suoraan poliisille, jos he epäilevät lapsen joutuneen seksuaalisesti hyväksikäytetyksi. Rikoslakia on lisäksi täsmennetty, mikä on lisännyt tietoa siitä, mikä kaikki itse asiassa on seksuaalista hyväksikäyttöä.

Myös lasten kanssa työskentelevien, vanhempien ja – mikä tärkeintä – lasten itsensä tietoisuus seksuaalisen hyväksikäytön muodoista on lisääntynyt. Se, mikä aikaisemmin saatettiin sivuuttaa jopa harmittomana leikkimisenä, osataan nyt tulkita oikein ja siitä kerrotaan eteenpäin.

Lasten ja nuorten kokemaa väkivaltaa on meillä tutkittu. Tuorein Poliisiammattikorkeakoulun ja Nuorisotutkimusseuran lapsiuhritutkimus on vuodelta 2013. Tutkimuksen johtopäätös on, että lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on vuodesta 1988 vähentynyt, ei suinkaan lisääntynyt, niin kuin usein ajatellaan.

Olisi luonnollisesti hyvä tutkia, onko tilanne muuttunut puolessa vuosikymmenessä. Muuttunut on ainakin se, että erilaisten sosiaalisen median sovellusten käyttö on lisääntynyt. Oulussa tutkittavana olevissa tapauksissa varsinkin ulkomaalaistaustaiset epäillyt ovat poliisin mukaan ensin lähestyneet uhrejaan sosiaalisessa mediassa.

Asiallista, tosiasioihin perustuvaa keskustelua seksuaalirikoksista on tarpeen jatkaa. Miksi esimerkiksi lasten törkeästäkin seksuaalisesta hyväksikäytöstä usein tuomitaan vain ehdollista vankeutta (Helsingin Sanomat 22.2.)?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Suuri Johtajasi ei ole sinun asiallasi vaan omallaan

Lemmenjoen kohun käsittely jatkuu vain

Uusi tukialuejako synnytti riidan vanhoilta pohjilta

Korvaako internet television?

Lapsia kuin nälkävuosina

Maaseudun eläkeläisiä vaivaa vaihtoehdottomuus

Oikeusvaltion horjuttamiseen ei saa antaa aihetta

Mitähän lukisin

Ilmastoahdistusta ei pidä väheksyä

Ei ole sama, missä maassa maitoa tuotetaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.