Jäi vielä parannettavaa

Hiihdon pohjoismaisten lajien avausviikonvaihde Rukalla tarjosi suomalaisittain paljon hyvää. Suomen mäkijoukkueen voitto, yhdistetyn nuorukaisten loistava panos ja maastohiihdon kolme palkintopallisijaa on kurassa rämpineelle Suomen hiihdolle sensaatiomainen menestys.

Laajalla rintamalla tapahtunut sisuuntuminen ja hiihtoliiton raskaan ja konservatiivisen organisaation purkaminen tarjoavat loistavan mahdollisuuden uuteen alkuun. Pöytä on lähes puhdas, kun saadaan viedä täydellisesti perspektiivinsä kadottanut dopingkeskustelu historiaan.

Hiihtoliiton imago ja talous ovat olleet syvällä suossa, ja tulevaisuus näyttänyt erittäin harmaalta. Yhteensä yhdeksän toimen lopettamisilmoitus noin kuukausi sitten oli negatiivisten arvioiden mukaan vaikeassa vaiheessa olevalle liitolle lähes kuolinisku.

Asia voi kuitenkin olla päinvastoin. Toimintakulttuurissa tarvitaan uudistusta ja liiton mielikuvaan puhdistusta. Samalla tarvitaan myös laajalla rintamalla suomalaisurheilijoiden esiinmarssi, joka luo oleellisesti uskoa tulevaisuuteen ja toivottavasti herättää myös yhteistyötahot.

Rukan kaltainen menestys puhaltaa hiihtokansan lähes sammuneeseen hiileen lisää happea. Organisaation tuuletus ja samalla laajalla rintamalla menestyminen voi olla ihan oikeasti uuden alku.

Isot asiat syntyvät joukosta pieniä asioita. Nyt hiihdon mahdollisuudet näyttävät taas rohkaisevilta.

Avausviikonlopun suomalaismenestys oli lupaavaa, mutta ihan samaa ei voi sanoa koko tapahtumasta.

Sää tarjosi tällä kertaa hyvät puitteet viikonlopulle, ja Rukan infra on parantunut vuosi vuodelta. Tapahtuman massiivisuus ja tekijöiden lukumäärä eivät valitettavasti oikein kohtaa vieläkään. Perussetti toimii jollain tasolla, mutta se ei riitä nykykuluttajalle, tuolle maksavalle katsojalle.

Varsinkin mäkikisassa, jossa syntyy melkein aina taukoja, täytyy yleisöä pystyä viihdyttämään muilla keinoilla.

Parikymmentä vuotta sitten siihen riittivät ehkä kilpailujännitys ja mustikkasoppa, vaan eivät riitä enää. Tuotteen kokonaisvaltainen kehittäminen on hyvin tärkeää, sillä ilman yleisöä ei synny hyviä kisoja, ei edes television välityksellä.

Pitkäveteiset kokemukset näkyvät seuraavan vuoden lipunmyynnissä. Seuraukset tulevat viiveellä, sekä hyvässä että pahassa.

Toinen asia on kilpailujen ammattimainen läpivienti. Olosuhdeherkässä mäkihypyssä tuomarineuvoston nopeiden ja oikeiden päätösten tekeminen on hyvin vaativaa. Noilla päätöksillä on puolestaan merkittävä vaikutus hyppääjien turvallisuuteen, mutta myös viihtyvyysarvoihin.

Rukalla tuo päätöksenteko ontui koko viikonvaihteen. Räikeimmin se näkyi henkilökohtaisessa kilpailussa. Vauhti jäi ensimmäisellä kierroksella kiihtyvässä takatuulessa aivan liian alas, ja kierroksesta tuli floppi.

Lähes kaikki valmentajat näkivät tuon jo kierroksen alkaessa, mutta päätökset tehdään tuomaritornissa, ei ammattilaisten näkemyksellä. Harrastepohjalta kaikkien muuttujien nopea ja mahdollisimman oikea analysointi on vaikeaa. Uskon, että meidän tulisi siirtyä myös tässä suhteessa ammattilaisaikaan.

Kuopiossa ollaan taas uuden haasteen edessä maaliskuussa.

Perussetin hoito ei tule myöskään meillä riittämään tulevaisuuden takaamiseksi. Joka vuosi on päästävä eteenpäin ei vain olosuhteissa, vaan erityisesti tapahtuman rakenteessa.

Miten yleisö saadaan sitoutumaan, millä keinoilla ilmapiiri tihkuu montussa talviurheiluriehaa, miten urheilijat eli pääartistit saadaan viihtymään, miten myös muut kuin suomalaishyppääjät saadaan kannustetuksi? Siinä muutamia haasteita, joihin saattaa löytyä joitakin vastauksia jo kymmenen vuoden takaa.

Varmaa on se, että pelkät pitkät hypyt eivät riitä mihinkään. Tunnelma pitää tehdä yhdessä urheilijain, yleisön ja tapahtumajärjestäjien kanssa.

Kirjoittaja on Norjan mäkijoukkueen päävalmentaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.