Jäljet pelottavat

Telia Soneran osakekurssi nousi kohisten myös Helsingin pörssissä, kun Suomeen kantautui huhuja, että ranskalainen France Telekom olisi ostamassa ruotsalais-suomalaisen teleyhtiön.

Osakkeenomistajat olivat varmasti hyvillään, että suureksi pettymykseksi osoittautunut "kansanosake" osoitti lopulta elon merkkejä. Telia Soneraa markkinoitiin aikanaan todellisena rikkauden lähteenä, kun Ruotsin ja Suomen valtiot yhdistivät teleyhtiönsä ja samalla yksityistivät siitä osan. Kävi kuitenkin aivan toisin, yhteispohjoismainen telejätti ei ole onnistunut missään vaiheessa saamaan nostetta toimintaansa. Johtajia on vaihdettu ja strategioita uusittu, mutta imagoonsa tulleita runtuja ei yhtiö ole kyennyt oikomaan.

Erityisen pettyneitä on oltu Telia Soneran toimintaan Suomessa. Suomalaiset ovat jääneet omistajina lapsipuolen asemaan ruotsalaisten rinnalla. Viime aikoina on erityisesti suomalaisella maaseudulla tunnettu suurta huolta yhtiön päätöksestä purkaa kiinteät linjansa haja-asutusalueilla. Päätös uhkaa vakavasti syrjäseutujen yritystoimintaa ja nostaa myös tuntuvasti taksoja, vaikka rationalisoinnin pitäisi tietysti periaatteessa laskea niitä.

Jos Telia Soneran nykyiset tutut isännät ovat onnistuneet pelästyttämään ja suututtamaan maalla asuvat, niin muuttuuko maailma paremmaksi, jos yhtiön omistus siirtyy Ranskaan samalla tavoin kuin on käynyt jo Yleisradion lähetysverkolle?

Ei muutu, päinvastoin maalaisilla on entistä enemmän syytä huoleen.

Mitä kauempana päätöksentekijät ovat asiakkaista ja ihmisistä, sitä tunteettomampaa on toiminta. Raha puhuu ja vain raha. Ruotsin ja Suomen valtiot voivat Telia Soneran suuromistajina tietysti asettaa ehtoja ranskalaisille, mutta jäljet pelottavat.

Pahinta tilanteessa on, että Telia Soneralla on käytännössä edelleen selkeä monopoli laajoilla alueilla Suomessa. Näin se voi tehdä, mitä tahtoo.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.