Jäljet pelottavat

Telia Soneran osakekurssi nousi kohisten myös Helsingin pörssissä, kun Suomeen kantautui huhuja, että ranskalainen France Telekom olisi ostamassa ruotsalais-suomalaisen teleyhtiön.

Osakkeenomistajat olivat varmasti hyvillään, että suureksi pettymykseksi osoittautunut "kansanosake" osoitti lopulta elon merkkejä. Telia Soneraa markkinoitiin aikanaan todellisena rikkauden lähteenä, kun Ruotsin ja Suomen valtiot yhdistivät teleyhtiönsä ja samalla yksityistivät siitä osan. Kävi kuitenkin aivan toisin, yhteispohjoismainen telejätti ei ole onnistunut missään vaiheessa saamaan nostetta toimintaansa. Johtajia on vaihdettu ja strategioita uusittu, mutta imagoonsa tulleita runtuja ei yhtiö ole kyennyt oikomaan.

Erityisen pettyneitä on oltu Telia Soneran toimintaan Suomessa. Suomalaiset ovat jääneet omistajina lapsipuolen asemaan ruotsalaisten rinnalla. Viime aikoina on erityisesti suomalaisella maaseudulla tunnettu suurta huolta yhtiön päätöksestä purkaa kiinteät linjansa haja-asutusalueilla. Päätös uhkaa vakavasti syrjäseutujen yritystoimintaa ja nostaa myös tuntuvasti taksoja, vaikka rationalisoinnin pitäisi tietysti periaatteessa laskea niitä.

Jos Telia Soneran nykyiset tutut isännät ovat onnistuneet pelästyttämään ja suututtamaan maalla asuvat, niin muuttuuko maailma paremmaksi, jos yhtiön omistus siirtyy Ranskaan samalla tavoin kuin on käynyt jo Yleisradion lähetysverkolle?

Ei muutu, päinvastoin maalaisilla on entistä enemmän syytä huoleen.

Mitä kauempana päätöksentekijät ovat asiakkaista ja ihmisistä, sitä tunteettomampaa on toiminta. Raha puhuu ja vain raha. Ruotsin ja Suomen valtiot voivat Telia Soneran suuromistajina tietysti asettaa ehtoja ranskalaisille, mutta jäljet pelottavat.

Pahinta tilanteessa on, että Telia Soneralla on käytännössä edelleen selkeä monopoli laajoilla alueilla Suomessa. Näin se voi tehdä, mitä tahtoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hajaannus alkaa uskontotunnilta

Koulu on työyhteisö siinä missä mikä muu tahansa

Savon yrityksillä lupaavia hankkeita

Keski-Suomella on kyynärpäät korkealla

Puheet kovenevat työtaistelu-uhan alla

Vuoden urheilija-listani on kääntynyt vuosi vuodelta enemmän joukkueurheilun suuntaan

Putin johtaa Venäjää hamaan tulevaisuuteen

Tämän päivän Pepit maailman reunoilla

Demokraateilla haussa paras haastaja Trumpille

Vesilinnut avun tarpeessa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.