Jälleen uusi viivästys

Suomessa vietettiin torstaina ensimmäistä kansallista epäonnistumisen päivää. Kaikilla suurilla yliopistopaikkakunnilla järjestettiin seminaareja tai muita tilaisuuksia, joissa epäonnistumisista puhuttiin riemukkaasti. Epäonnistumiset kertovat riskinotosta, joka on sallittua. Lisäksi epäonnistumisista voi oppia.

Olkiluodon ydinvoimalan kolmannen reaktorin työmaalla ei kuitenkaan taidettu riemuita uusimmasta epäonnistumisesta. Teollisuuden Voima (TVO) kertoi, että reaktorin valmistuminen viivästyy edelleen. Nyt arvioidaan, että reaktori olisi valmis sähköntuotantoon vasta vuonna 2014 eli peräti viisi vuotta alkuperäisiä suunnitelmia myöhemmin.

Tällä kertaa viivästys johtuu laitoksen ohjaus- ja turvajärjestelmistä, joita testataan Saksassa ennen kuin ne voidaan kytkeä käyttöön.

Olkiluodon kolmannen reaktorin toimittaa avaimet käteen -periaatteella ranskalainen ydinvoimayhtiö Areva. Arevan suunnitteleman EPR-painevesireaktorin rakentamiseen on kohdistunut suuri kansainvälinen mielenkiinto, onhan kysymyksessä ensimmäinen eurooppalainen ydinvoimalaprojekti kymmeniin vuosiin. Arevan maine luotettavana toimittajana on kokenut kovan kolauksen.

Reaktorin rakentamiseen käytettävä aika on kaksinkertaistumassa suunnitellusta. Tuskinpa vieläkään voidaan olla täysin varmoja, että reaktori on valmis uudessakaan aikataulussa. Vielä tämän vuoden kesäkuussa arvioitu valmistumisaika oli vuosi 2012. Heinäkuussa Arevan silloinen pääjohtaja kuitenkin sai potkut ja uusi pääjohtaja venytti aikataulun vuoteen 2013.

Arevan pääjohtaja Luc Oursel ja Ranskan energiaministeri Eric Besson kävivät työmaalla kuluvalla viikolla. Heti vierailun jälkeen kerrottiin uusimmasta viivästyksestä.

Fennovoima ilmoitti äskettäin oman ydinvoimalansa rakentamisesta Pyhäjoelle. Myös Arevan kerrottiin olevan mahdollisten toimittajien joukossa. Olkiluodon uusin viivästys ei ole hyvää mainosta ranskalaisyhtiölle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.