Järjen ääni on hävinnyt liitoskeskusteluista

Vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara huomautti perjantaina (SS 5.10.) nasevasti, että julkisessa keskustelussa ei puhuta enää samasta kuntauudistuksesta kuin hallitusneuvotteluissa, joissa hän oli mukana.

Soininvaaran ja hallitusneuvottelujen kuntauudistus tarkoittaa huolta kaupunkiseutujen kehityksestä. Huolta siitä, miten kuntien välinen kilpailu yrityksistä ja veronmaksajista on tärkeä saada kuriin. Yksi lysti sen sijaan on, mitä tapahtuu syrjäisellä maaseudulla.

Lausunto on raflaava, mutta mielenkiintoinen. Jos todellakin syrjäseudun kuntien annetaan pysyä itsenäisinä ja huomio keskitetään vain kaupunkiseutujen kehittämiseen, ylikuumentunut kuntakeskustelu rauhoittuu nopeasti.

Nythän on niin, että poliittisen keskustelun saivartelevassa sanataiteessa kaikenkokoiset kunnat sotkeutuvat samaan soppaan, vaikka kaupunkiseutujen ja syrjäseudun kuntien asiat eivät ole lainkaan yhteismitallisia. Hanakimmin soppaa hämmentävät ihmiset, jotka oman kuntansa itsenäisyyden tärkeyttä hokiessaan eivät välttämättä ymmärrä, mistä on kysymys. Siinä on yksi syy, miksi järjen ääni tuntuu hävinneen liitoskeskustelusta.

Soininvaara nimittäin puhuu järkeä kaupunkiseutujen kehittämisestä. Ei ole merkityksetöntä, mitä kaupunkiseuduilla tapahtuu tai ei tapahdu.

Esimerkiksi sopii Siilinjärven ja Kuopion suhde. Historia selittää sitä, että kilpailevien kuntien välillä on viitostien molemmin puolin paljon teollisuutta ja muuta yritystoiminta sellaisillakin alueilla, missä olisi ollut myös mainioita asuinpaikkoja.

Naapurit taistelivat keskenään ankarasti ja pitivät mustasukkaisesti oman kuntansa puolta niin taistelussa veronmaksajista kuin yrityksistäkin. Yritykset eivät halunneet Siilinjärven keskustaajaman lähelle, joten ne jäivät Kuopion rajan pintaan Vuorelaan ja Toivalaan.

Olisiko Siilinjärven ja Kuopion väli sellainen kuin se on, jos kunnat olisivat yhdistyneet vaikka 30 vuotta sitten?

Tuskin.

Kaupunkiseutu olisi yhdyskuntarakenteeltaan tiiviimpi ja esimerkiksi Rissalan lentokenttä olisi vielä keskeisemmällä paikalla kuin se on nyt.

Sinänsä kilpailu kuntien välillä ei ole pahasta, jos se ei ole muilta pois. Tosin tässä on mittakaavalla merkitystä.

Kuopion kaupungin rooli oli ratkaiseva, kun se taisteli Ikean ja Ikanon kauppakeskuskokonaisuuden Matkukseen. Sen kisan hävisi Jyväskylä, toinen kaupunkiseutu.

Varkaudessa puolestaan närästää yhä Honeywellin siirtyminen Kuopioon, mutta siinä erittäin aktiivinen oli myös yritys itse. Taas hävisi toinen kaupunkiseutu, mutta oman maakunnan sisällä.

Yksi hyvä kilpailun kohde ovat teollisuusyritykset, joita on syytä houkutella kaikkien kaikkialle, jotta Suomi ja Savo saadaan nousuun.

Siinäkin kilpailussa vahvoilla ja yhtenäisillä kaupunkiseuduilla on paremmat mahdollisuudet voittaa yrityksiä alueelleen kuin riitaisilla ja hajanaisilla kaupunkiseuduilla.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Hyvä vihollinen

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Eläkeläisköyhyyttä voisi torjua lääkekorvauksilla

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.