Järjestelmä toimii

Synnytykset saattavat loppua monissa pienissä sairaaloissa eri puolilla maata lähivuosina (Helsingin Sanomat 12.5.). Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee parhaillaan asetusta, jonka mukaan sairaaloilla pitäisi olla jatkuva valmius hätäsektioihin. Taustalla ovat lääkäri- ja hoitajapula.

Päättäjät ovat vaikean tilanteen edessä, sillä etäisyydet synnytyssairaaloihin saattavat kasvaa jopa vaarallisen pitkiksi. Synnytyssairaalan lakkautukset ovat hyvin herkkä asia ja kuohuttavat kansalaisia. Tilanne on erityisen ongelmallinen alueilla, joissa väestö vähenee ja etäisyydet ovat pitkiä. Ratkaisumallin löytäminen on haasteellista, sillä ykkössijalla pitää aina olla potilaan turvallisuus.

Pohjois-Savossakin tunteet kuumenivat 2000-luvun alkuvuosina, kun synnytykset keskitettiin Kuopion yliopistolliseen sairaalaan (KYS). Synnytyssairaala suljettiin Varkaudessa joulukuussa 2001 ja Iisalmessa kesäkuussa 2003. Synnyttäjät on ohjattu sen jälkeen KYSiin. Keski-Savon toinen kaupunkikeskus Pieksämäki joutui luopumaan synnytysosastosta jo paljon aiemmin. Pieksämäkeläissynnyttäjät ohjataan Mikkelin keskussairaalaan.

Keskittämisen jälkeen monella synnyttäjällä on ollut jännät hetket. Vauvoja on syntynyt muun muassa taksimatkalla sairaalaan. Osa kauempana asuvista synnyttäjistä on vuokrannut asunnon Kuopion seudulta lyhyeksi aikaa varmistaakseen, että synnyttäminen tapahtuu turvallisissa olosuhteissa.

Prosentuaalisesti KYSin ulkopuolella synnyttäneiden määrä on erittäin pieni. Ei edes Sonkajärven, Vieremän tai Kiuruveden perukoilta tulijoille välimatka ole ollut suuri ongelma. Tilanteeseen on opittu varautumaan. Vuosien kokemuksen jälkeen näyttää siltä, että päätös synnytysten keskittämisestä KYSiin oli hyvä ratkaisu.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.