Järjestelmä toimii

Synnytykset saattavat loppua monissa pienissä sairaaloissa eri puolilla maata lähivuosina (Helsingin Sanomat 12.5.). Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee parhaillaan asetusta, jonka mukaan sairaaloilla pitäisi olla jatkuva valmius hätäsektioihin. Taustalla ovat lääkäri- ja hoitajapula.

Päättäjät ovat vaikean tilanteen edessä, sillä etäisyydet synnytyssairaaloihin saattavat kasvaa jopa vaarallisen pitkiksi. Synnytyssairaalan lakkautukset ovat hyvin herkkä asia ja kuohuttavat kansalaisia. Tilanne on erityisen ongelmallinen alueilla, joissa väestö vähenee ja etäisyydet ovat pitkiä. Ratkaisumallin löytäminen on haasteellista, sillä ykkössijalla pitää aina olla potilaan turvallisuus.

Pohjois-Savossakin tunteet kuumenivat 2000-luvun alkuvuosina, kun synnytykset keskitettiin Kuopion yliopistolliseen sairaalaan (KYS). Synnytyssairaala suljettiin Varkaudessa joulukuussa 2001 ja Iisalmessa kesäkuussa 2003. Synnyttäjät on ohjattu sen jälkeen KYSiin. Keski-Savon toinen kaupunkikeskus Pieksämäki joutui luopumaan synnytysosastosta jo paljon aiemmin. Pieksämäkeläissynnyttäjät ohjataan Mikkelin keskussairaalaan.

Keskittämisen jälkeen monella synnyttäjällä on ollut jännät hetket. Vauvoja on syntynyt muun muassa taksimatkalla sairaalaan. Osa kauempana asuvista synnyttäjistä on vuokrannut asunnon Kuopion seudulta lyhyeksi aikaa varmistaakseen, että synnyttäminen tapahtuu turvallisissa olosuhteissa.

Prosentuaalisesti KYSin ulkopuolella synnyttäneiden määrä on erittäin pieni. Ei edes Sonkajärven, Vieremän tai Kiuruveden perukoilta tulijoille välimatka ole ollut suuri ongelma. Tilanteeseen on opittu varautumaan. Vuosien kokemuksen jälkeen näyttää siltä, että päätös synnytysten keskittämisestä KYSiin oli hyvä ratkaisu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Läheltä ja vieläpä maukasta

Zelenskyn voitto avaa uusia näköaloja

Euroopan unioni ei ole jäsenvaltioilleen tavaratalo

On aika puhua kasvien geenieditoinnista

Olemme tähtipölyä, lensimme Kuuhun

Mätäkuun juttuja

Puheenjohtajan valinta ei yksin pelasta keskustaa

Rajat ovat ylittyneet

Vanha auto on tarkan talouden perusta

Perämeren lohia tappava outo tauti huolestuttaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.