Järkevä päätös

Poliisin tietohallintokeskuksen (PTHK) alueellistaminen onnistui hyvin. Tieto perustuu Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) raporttiin, joka julkistettiin perjantaina. Keskus siirrettiin Helsingistä Rovaniemelle nopealla aikataululla. Päätös alueellistamisesta tehtiin lokakuussa 2001, ja muuton takarajaksi asetettiin vuoden 2006 alku.

PTHK:n 61 työntekijöistä Rovaniemelle suostui lähtemään vain viisi. Tästä syntyi luonnollisesti ongelmia, sillä tiedon ja osaamisen siirrossa tuli hankaluuksia. Uudet työntekijät saivat kuitenkin pikaisesti koulutusta, jonka myötä keskuksen toiminta palasi normaaliin tilaan.

Siirtopäätöstä voidaan jälkikäteen pitää järkevänä. Vaikka työpaikkojen määrä ei ollutkaan suuri, siirto merkitsi Rovaniemelle paljon. Kymmenet työpaikat tulivat paikkakunnalle suureen tarpeeseen. Keskus on onnistunut työssään, sillä poliisi on ollut hyvin tyytyväinen sen tarjoamiin palveluihin.

Alueellistamispäätös aiheutti henkilöstössä epävarmuutta ja muutosvastarintaa. Se on täysin luonnollista. Paikkakunnan muutoksessa työantajalla onkin suuri vastuu, jotta työntekijät sopeutuvat uusiin oloihin mahdollisimman hyvin. Tärkeää on myös säilyttää osaamisen taso.

Tietohallintokeskuksen menot ovat kaksinkertaistuneet vuosina 2002-2007 ja henkilöstömenot peräti nelinkertaistuneet. VTV:n mukaan kasvu johtuu ennen kaikkea toiminnan laajentumisesta ja henkilöstömäärän lisääntymisestä. Matkakulut ovat suuret, koska yhteistyökumppanit ovat kaukana.

On totta, että matkustamiselle Rovaniemeltä etelän keskuksiin tulee hintaa. Mutta olisiko oikein keskittää kaikki valtakunnan ydintoiminnot pääkaupunkiseudulle tai sen lähipiiriin? Elinvoimainen Suomi tarvitsee eri alojen osaamiskeskittymiä eri puolille maata. Se tulisi Helsingissäkin ymmärtää.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.