Järkevä päätös

Poliisin tietohallintokeskuksen (PTHK) alueellistaminen onnistui hyvin. Tieto perustuu Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) raporttiin, joka julkistettiin perjantaina. Keskus siirrettiin Helsingistä Rovaniemelle nopealla aikataululla. Päätös alueellistamisesta tehtiin lokakuussa 2001, ja muuton takarajaksi asetettiin vuoden 2006 alku.

PTHK:n 61 työntekijöistä Rovaniemelle suostui lähtemään vain viisi. Tästä syntyi luonnollisesti ongelmia, sillä tiedon ja osaamisen siirrossa tuli hankaluuksia. Uudet työntekijät saivat kuitenkin pikaisesti koulutusta, jonka myötä keskuksen toiminta palasi normaaliin tilaan.

Siirtopäätöstä voidaan jälkikäteen pitää järkevänä. Vaikka työpaikkojen määrä ei ollutkaan suuri, siirto merkitsi Rovaniemelle paljon. Kymmenet työpaikat tulivat paikkakunnalle suureen tarpeeseen. Keskus on onnistunut työssään, sillä poliisi on ollut hyvin tyytyväinen sen tarjoamiin palveluihin.

Alueellistamispäätös aiheutti henkilöstössä epävarmuutta ja muutosvastarintaa. Se on täysin luonnollista. Paikkakunnan muutoksessa työantajalla onkin suuri vastuu, jotta työntekijät sopeutuvat uusiin oloihin mahdollisimman hyvin. Tärkeää on myös säilyttää osaamisen taso.

Tietohallintokeskuksen menot ovat kaksinkertaistuneet vuosina 2002-2007 ja henkilöstömenot peräti nelinkertaistuneet. VTV:n mukaan kasvu johtuu ennen kaikkea toiminnan laajentumisesta ja henkilöstömäärän lisääntymisestä. Matkakulut ovat suuret, koska yhteistyökumppanit ovat kaukana.

On totta, että matkustamiselle Rovaniemeltä etelän keskuksiin tulee hintaa. Mutta olisiko oikein keskittää kaikki valtakunnan ydintoiminnot pääkaupunkiseudulle tai sen lähipiiriin? Elinvoimainen Suomi tarvitsee eri alojen osaamiskeskittymiä eri puolille maata. Se tulisi Helsingissäkin ymmärtää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.