Järkevä taka-askel

Kummallinen rakennerahastorahojen hävitysepisodi päättyi lopulta onnellisesti torstaina, kun hallitus perääntyi 50 miljoonan euron vuotuisesta leikkauksesta. Kyse oli niin sanotuista valtion vastinrahoista, joiden leikkaus yhteensä 200 miljoonalla eurolla olisi edellyttänyt vastaavan summan panostusta Itä- ja Pohjois-Suomen kunnilta.

Yksi vaihtoehto olisi tietysti ollut sekin, että rahoitus jätetty vastaanottamatta kokonaan, missä ei olisi ollut kerrassaan mitään järkeä.

Lähes sama säästö tulee nyt monesta purosta. Hallitus nipistää ely-keskusten toimintamenoista viisi miljoonaa euroa 2016 ja 11 miljoonaa seuraavana vuonna. Tekesin avustuksista säästyy 10 miljoonaa euroa joka vuosi. Työllisyyspolitiikan määrärahoista hallitus ottaa puolestaan viisi miljoonaa euroa 2016 lähtien. Työ- ja elinkeinoministeriön tuottavuusrahasta lähtee puolestaan miljoona ensi vuonna ja kolme miljoonaa euroa seuraavana vuonna. Finpron avustuslisäys pienenee viisi miljoonaa euroa. GTK:n pitää säästää miljoona euroa ja VTT:n kaksi miljoonaa euroa.

Kaikkiaan säästöjä syntyy 83 miljoonaa euroa, kun alunperin piti säästyä 103 miljoonaa.

Kehysriiheen sisältyy valtavasti yksityiskohtia–ja virheitä. Käytännönläheinen suhtautuminen on suurta viisautta kuten vastinrahatapaus osoittaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hädässä halkio tutaan

Maailma on umpisolmussa

Hallituksen suurin urakka voi niukin naukin toteutua

Väestön keskittyminen ei ole luonnonlaki

Kilpailuttamisissa hinta ei voi olla ainoa valintaperuste

Lypsykoneessa

Rinneturmia ei voi mitenkään kokonaan estää

Voi tikkerperkele

Kristittyjen pitää sopia perheriitansa

Anne Berner on keskustalle ongelma loppuun asti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.