Järki voitti tunteen

Tämän vuoden Heikin päivä, tammikuun 19. päivä 2009, jää Kuopion ja Pohjois-Savon historiaan ilon ja toivon päivänä, kun sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.) päätti uuden Lääkealan keskuksen sijoituspaikaksi Kuopion. Iloon ja toivoon voivat yhtyä myös maan muut maakunnat, sillä ministerin ratkaisu näyttää hallituksen olevan päättäväisesti ohjelmaansa kuuluvan valtionhallinnon alueellistamisen takana.

Ministeri Hyssälän lisäksi erityiskiitokset lääkealan keskuksen ratkaisusta ansaitsevat pääministeri Matti Vanhanen ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen, jotka omien puolueittensa keskustan ja kokoomuksen puheenjohtajina tukivat selkeästi ja rohkeasti Kuopiota eivätkä antautuneet pääkaupungissa synnytettyjen tunnemyrskyjen heiteltäviksi.

Politiikka on tahdon asia, näin sanotaan. Savolaisten ja varmasti muittenkin maakunnissa asuvien ja elävien mieltä lämmittää, että hallituksessa on tehty ratkaisu, joka tuo merkittävästi uusia työpaikkoja ja sen myötä uutta elinvoimaa pääkaupunkiseudun ulkopuolelle. Jos maakunnissa on työtä ja tulevaisuuden uskoa, ne lakkaavat olemasta sellaisia pääkaupunkiseudun "elättejä", kuten vauraassa etelässä on annettu viime päivien mielipidekohun aikana ymmärtää. Maan eri osien tasapuolinen kehittäminen on koko Suomen etu.

Oli paikallaan, että ministeri Hyssälä teki päätöksensä nyt maanantaina. Ratkaisullaan hän puhalsi poikki pelin, joka oli muuttumassa suorastaan hallitsemattomaksi. Päätöksen siirtäminen olisi vienyt julkisen keskustelun yhä kauemmaksi tosiasioista ja tuonut myös keskusteluun tahoja, joilla ei ole mitään tekemistä itse asian kanssa. Selkeä kanta Kuopion puolesta turvaa nyt myös hallituksen sisäisen työrauhan.

Ensi syksynä, syyskuun 1. päivänä toimintansa aloittava Lääkealan keskus saa Kuopiosta hyvän kodin. Se sijoittuu Kuopion yliopistokampukselle maan suurimman terveystieteellisen tiedekunnan välittömään yhteyteen. Yliopiston antama korkeatasoinen opetus turvaa, että keskus saa pätevän ja työstään innostuneen henkilökunnan.

Lääkelaitoksen aiemman ylijohtajan Hannes Wahlroosin erottua omasta aloitteestaan hänen tilalleen tulee sosiaali- ja terveysministeriön terveysosaston apulaisosastopäällikkö Marja-Liisa Partanen, kokenut ammattilainen. Partanen lähtee johtamaan "puhtaalta pöydältä" myös uuden keskuksen sijoittumista Kuopioon. Viiden vuoden siirtymäaika vie viimeisetkin pelot, että muutto Helsingistä Kuopioon vaarantaisi Suomen lääkehuollon, kuten jotkut vielä viime viikolla yrittivät uskotella.

1970-luvulla hajasijoittaminen toi Kuopioon Kehitysaluerahaston, nykyisen Finnveran, pääkonttorin. Se oli merkittävä ratkaisu, joka tosin myöhemmin vesitettiin uusin poliittisin ratkaisuin.

Pari sataa henkeä työllistävä Lääkealan keskus on nyt 2000-luvun alueellistamisen ensimmäinen todellinen juhlan aihe savolaisille. Kiitokset ministeri Hyssälälle, kiitokset maan hallitukselle ja tervetuloa Kuopioon, kaikki uuden Lääkealan keskuksen ammattilaiset! Ei elämä Savossa lopu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.