Järkiperusteluja

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä on alkuvuoden aikana pohdittu, mistä se ostaa erikoissairaanhoidon palvelut. Tähän saakka ostot on tehty Kuopion yliopistollisesta sairaalasta (KYS), mutta sen kilpailijaksi nousi Tampereen yliopistollinen sairaala.

Kysymys on ollut erittäin merkittävästä sopimuksesta. Se on tuonut Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriin yli 10 miljoonan euron vuositulot. Laskennallisesti puhutaan noin 140 henkilön työpanoksesta. Keski-Suomen irtaantuminen amputoisi KYSin yliopistosairaaloiden erityisvastuualueista pienimmäksi.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kunnat antavat lausuntonsa erillisessä kuulemistilaisuudessa tänään, mutta suurinta äänivaltaa käyttävä Jyväskylän kaupunki on ilmoittanut liputtavansa KYSin suuntaan. Keski-Suomen muista kunnista on niinikään kuulunut Pohjois-Savolle mieluisia signaaleja.

Ymmärrettävää on, että vanhoja käytänteitä tarkastellaan aika ajoin kuten Keski-Suomi nyt erikoissairaanhoitopalvelujen osalta tekee. Samalla tavalla loogista on, että vaaka kallistuu Tampereen sijasta Kuopion suuntaan.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä keskisuomalaiset saavat äänensä epäilemättä paremmin kuuluviin. Tampereella etujaan on valvomassa myös muita suuria toimijoita rannikkoseudulta Päijät-Hämeeseen eli Lahden seudulle saakka.

Huomattavaa on, millainen lääketieteellinen keskittymä Kuopiosta on vuosien saatossa muovautunut. Kaupungissa on monipuolista lääketieteellistä opetusta ja tutkimusta. Hammaslääkärikoulutuksen aloittaminen uudelleen ei taatusti vähentänyt Pohjois-Savon vetovoimaa Keski-Suomesta katsottuna. Kirsikkana kakun päällä on toimintansa Kuopiossa aloittanut Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

Kaikki järkisyyt puoltavat, että Keski-Suomen sairaanhoitopiiri jatkaa yhteistyötään Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kanssa. Voittajia ovat molemmat osapuolet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.