Järvi-Suomen henkeä

Kuopion kaupunkikuvaa ja viestintää ollaan uudistamassa. Logo, tunnuskuva, muuttuu. Useat ovatkin vierastaneet entistä Kuopion tuluskukkarologoa, jonka viestinnällinen sisältö aukeaa vain harvoille. Kaupungin kasvojen kohotus osuu juuri nyt varsin otolliseen saumaan, sillä siltojen siivittämä Saaristokaupunki saanut ansaittua myönteistä julkisuutta ja kesän asuntomessut kolkuttavat ovella.

Näistä huolimatta suunnitteilla oleva Kuopion alatorihanke myllää kaupunkikuvaa kaikista eniten.

Keskustan palvelujen tarpeet, suuret asiakasmäärät ja toria ympäröivien tuttujen historiallisten rakennusten läheisyys olisi huomioitava. Tuleva rakennustyö heijastuu monella tavalla Kuopion kaupunkikuvaan. Ratkaisu on haasteellinen myös siksi, että kauppa- ja kalahallin yrittäjien tai uuden elokuvateatterin tarpeiden yhteensovittaminen ei ole helppoa. Sen lisäksi tulisi turvata sujuva ja esteetön liikkuminen.

Julkisuuteen on nostettu nykyistä kauppahallin tyyliä kunnioittava vaihtoehto, jossa on myös toivottua piristystä ja uutta ilmettä. Kokonaisuus on haastava ja edellyttää hyvää harkintaa.

Nykytori on kieltämättä harmaa ja ankea. Kuulun niihin, joiden mielestä ex-kaupunginjohtaja Kari Häkämies puhui totisinta totta verratessaan toria"venäläiseen lentokenttään". Ankean nykymiljöön muuttaminen edellyttää suurta rohkeutta.

Alatorihanke on ratkaisuna myös taloudellisilta seurauksiltaan poikkeuksellisen merkittävä. Tuleva päätös vaikuttaa Kuopion kaupunkikuvan lisäksi myös kaupungin keskustan palveluihin ja kauppaan erittäin vahvasti. Kysymys on elinkeinopolitiikasta. Alatorihanke laukaisee kaupan ja palvelujen panostuksia torin alueella reilusti yli sadan miljoonan euron.

Toisaalta pelkkä rakentaminen haittaa keskustan liikennettä useiden vuosien ajan. Sen vuoksi toivon alatorihankkeen alkavan vasta sitten, kun asuntomessut on saatu maaliin.

Lukuisat taloudelliset ja toiminnalliset kytkökset ovat johtaneet siihen, että alatorihankkeen valmistelu on kestänyt tuskastuttavan pitkään. Onneksi viime aikoina alatorihankkeen osapuolten näkemykset ovat lähestyneet toisiaan. Toivoa sopii, että ratkaisu saadaan aikaiseksi näillä lumilla.

Rohkeutta Kansainvälisesti arvostettu kuopiolainen esteetikko Kari Rauhansalo haluaisi rohkaista kuopiolaisia uuteen ajatteluun. Modernin liike-elämän tarpeet voisivat hänen mukaansa toteutua olemalla rohkeampi, jolloin virkistävä ratkaisu istuisi historialliseen ympäristöömme toimivasti.

Esimerkiksi Pariisissa sijaitsevan Louvren aukion sisäänkäynnin lasipyramidi yhdistää sekä vanhaa että uutta. Tässäkin lehdessä on jo esitelty erästä ratkaisua, joka noudattelisi modernia ajattelua.

Louvren esimerkki kunnioittaa toiminnallisuuden tarpeita. Louvren aukion alta paljastuva tila ikään kuin houkuttaa jokaisen kulkijan kurkistamaan sisään ja alas. Läpinäkyvyys korostaa Louvren aukion historiallista ympäristöä ja avaa näkymän, joka herättää kiinnostuksen nähdä enemmän.

Alatorihanke luo kuopiolaisille mahdollisuuden kunnioittaa myös ympäröivää luontoa. Tori voisi ilmentää Kuopion asemaa vahvana Järvi-Suomen keskuksena. Kytkentä luontoon tulisi siis muistaa.

Asiantuntijoiden mielestä torin tulisi heijastaa kaupunkiamme ympäröivän alueen ja erityisesti Järvi-Suomen poikkeuksellista ja arvokasta luontoa - aivan kuten Kallavesi laulun sanoissa kuvataan. Luulenpa, että myös kauppahallin kulmalla seisovat Siskotyttö- ja Velj'miespatsaat toivovat tätä. Onhan kalahallia kuvailtu kansan suussa jo pitkään leikkisästi "Saastamoisen matalikoksi".

Oli ratkaisu mikä tahansa, sen olisi hyvä korostaa Kuopion nousevaa asemaa Järvi-Suomen helmenä.

Järvi-Suomen veturi Kuopion kaupunginvaltuusto vieraili äskettäin Joensuussa pitämässä strategiaseminaaria.

Joensuulaisten tervehdyksen piti kuopiolaisille vieraille kaupunginjohtaja Juhani Meriläinen, joka on parhaillaan tekemässä lähtöä eläkkeelle. Terävä sanankäyttäjä ei pettänyt nytkään odotuksia.

Meriläisen viesti kuopiolaisille oli yksikantaan, että joensuulaiset haluavat olla Itä-Suomen elinvoimaisin kasvukeskus.

Kuopion valtuutettujen kesken tämän herätti ansaittua keskustelua. Valtuutettu Erkki Björkin vastareaktio sisälsi oivan ajatuksen. Kannattaako meidän kilvoitella Itä-Suomesta keskenämme? Olisiko Kuopion parempi keskittyä jatkossa vetämään Järvi-Suomea?

Näin toimien Järvi-Suomen tulisi näkyä Kuopion kaupunkikuvassa huomattavasti nykyistä vahvemmin. Itä-Suomi-sana kantaa kieltämättä tiettyä mollivoittoista mielikuvaa, josta on vaikea päästä oikeasti irti.

Itä-Suomen läänikin on ehditty ajaa jo alas. Siksi Kuopio voisi aivan hyvin ilmoittautua Järvi-Suomen veturiksi, sillä sen varaan on helpompi rakentaa myönteistä tulevaisuutta.

Onhan Kuopio kiistatta jo nyt se suurin ja vahvin Järvi-Suomessa.

Kirjoittaja on hallitusammattilainen ja Kuopion kaupunginhallituksen jäsen (kok.).

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.