Järvikalalle on kysyntää, mutta kalasta on pulaa

Pohjoissavolaisen järvikalan pyynnille ei ole periaatteessa mitään esteitä. Kalaa on paljon. Kalastajat osaavat kalastaa. Nykyaikaisia kalojen vastaanotto- ja alkukäsittelytiloja on esimerkiksi Pielavedellä, Vesannolla ja Iisalmessa. Järvikalan kysyntä on kasvanut lähiruokabuumin myötä.

Missä siis mättää, kun kalaa ei kaikesta huolimatta kulje tarpeeksi järvistä kuluttajille asti?

Ensinnäkin kalastajia on kovin vähän. Koko Pohjois-Savossa on vain 18 ensimmäisen luokan kalastajaa, jotka yltävät yli 10 000 euron myyntiin vuodessa. Toiseksi kalansaaliiden koot vaihtelevat rajusti. Välillä tulee niin suuria määriä kalaa, ettei sille löydy ostajia. Välillä taas kalaa ei tule tarpeeksi. Toimivista logistisista ketjuista on pula. Kalastajat haluavat keskittyä kalastamiseen. Kalatukut puolestaan keskittyvät mielellään omaan työhönsä.

Kolmanneksi järvikalan jalostuksen ja siten myös menekin edistämisen esteenä on ollut esimerkiksi Pielaveden Säviällä tukibyrokratia. Kalasatama on alunperin rakennettu ja sen jälkeen remontoitu yli 90-prosenttisesti EU-tuilla, joiden ehtoihin on kuulunut se, että tiloissa käsitellään ainoastaan järvikalaa. Nyt tukiehdot ovat tältä osin vapautuneet.

Kehitysyhtiö SavoGrow Oy:n Järvikala-hanke tähtää alan pulmien poistamiseen. Se tavoittelee toimivan verkoston luomista, jotta järvikalaa saadaan jatkojalostukseen ja esimerkiksi julkisen ruokahuollon käyttöön kustannustehokkaasti. Hanke on kannatettava. Parasta olisi, että löytyisi yksi tai useampi yrittäjä, joka osaisi yhdistää alan voimavarat liiketoiminnallisesti kestävällä tavalla. Esimerkiksi Niiniveden, Nilakan, Konneveden, Sonkarin ja Keiteleen vesillä on tilaa bisnekselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-Suomella on kyynärpäät korkealla

Puheet kovenevat työtaistelu-uhan alla

Vuoden urheilija-listani on kääntynyt vuosi vuodelta enemmän joukkueurheilun suuntaan

Putin johtaa Venäjää hamaan tulevaisuuteen

Tämän päivän Pepit maailman reunoilla

Demokraateilla haussa paras haastaja Trumpille

Vesilinnut avun tarpeessa

Pakotettua ja valittua niukkuutta

Luontoarvot vastakkain tuulivoimahankkeissa

Historiaa kirjoitetaan perspektiivillä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.