Järvikalalle on kysyntää, mutta kalasta on pulaa

Pohjoissavolaisen järvikalan pyynnille ei ole periaatteessa mitään esteitä. Kalaa on paljon. Kalastajat osaavat kalastaa. Nykyaikaisia kalojen vastaanotto- ja alkukäsittelytiloja on esimerkiksi Pielavedellä, Vesannolla ja Iisalmessa. Järvikalan kysyntä on kasvanut lähiruokabuumin myötä.

Missä siis mättää, kun kalaa ei kaikesta huolimatta kulje tarpeeksi järvistä kuluttajille asti?

Ensinnäkin kalastajia on kovin vähän. Koko Pohjois-Savossa on vain 18 ensimmäisen luokan kalastajaa, jotka yltävät yli 10 000 euron myyntiin vuodessa. Toiseksi kalansaaliiden koot vaihtelevat rajusti. Välillä tulee niin suuria määriä kalaa, ettei sille löydy ostajia. Välillä taas kalaa ei tule tarpeeksi. Toimivista logistisista ketjuista on pula. Kalastajat haluavat keskittyä kalastamiseen. Kalatukut puolestaan keskittyvät mielellään omaan työhönsä.

Kolmanneksi järvikalan jalostuksen ja siten myös menekin edistämisen esteenä on ollut esimerkiksi Pielaveden Säviällä tukibyrokratia. Kalasatama on alunperin rakennettu ja sen jälkeen remontoitu yli 90-prosenttisesti EU-tuilla, joiden ehtoihin on kuulunut se, että tiloissa käsitellään ainoastaan järvikalaa. Nyt tukiehdot ovat tältä osin vapautuneet.

Kehitysyhtiö SavoGrow Oy:n Järvikala-hanke tähtää alan pulmien poistamiseen. Se tavoittelee toimivan verkoston luomista, jotta järvikalaa saadaan jatkojalostukseen ja esimerkiksi julkisen ruokahuollon käyttöön kustannustehokkaasti. Hanke on kannatettava. Parasta olisi, että löytyisi yksi tai useampi yrittäjä, joka osaisi yhdistää alan voimavarat liiketoiminnallisesti kestävällä tavalla. Esimerkiksi Niiniveden, Nilakan, Konneveden, Sonkarin ja Keiteleen vesillä on tilaa bisnekselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Elävä kaupunki on epäselvä

Karjalan myyntiin olisi ollut paha tarttua

Vesilaitoksia pitää kannustaa korjauksiin

Vanhemmuuden taikaa

Läheltä ja vieläpä maukasta

Zelenskyn voitto avaa uusia näköaloja

On aika puhua kasvien geenieditoinnista

Euroopan unioni ei ole jäsenvaltioilleen tavaratalo

Olemme tähtipölyä, lensimme Kuuhun

Mätäkuun juttuja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.