Jäsenäänestys jakaa

Savon Sanomien ja eräiden muiden maakuntalehtien teettämän kyselyn mukaan jäsenäänestyksen järjestäminen keskustan puheenjohtajasta jakaa puolueen piirijärjestöjä. Kyselyyn tavoitettiin 20 piirien puheenjohtajaa ja tavoittamatta jäi vain yksi. Tavoitetuista puheenjohtajista seitsemän kannattaa ja kahdeksan vastustaa jäsenäänestystä. Viidellä ei ole selkeää kantaa.

Keskustan sääntöihin tehtiin jäsenäänestyksen mahdollistava lisäys kaksi vuotta sitten Lahden puoluekokouksessa. Lisäystä ei tehty sen vuoksi, että pykälä jäisi kuolleeksi kirjaimeksi. Sen hyväksymistä perusteltiin sanomalla, että jäsenäänestys on yksi tapa vahvistaa puoluedemokratiaa.

Sen vuoksi olisi outoa, jos keskustan puoluehallitus myöhemmin maaliskuussa päättäisi, että jäsenäänestystä ei järjestettäisi, vaikka sitä on esitetty. Mikä voisi olla peruste? Sekö, että jäsenäänestys maksaa ja puolueen talous ei ole kunnossa? Ei tuntuisi uskottavalta.

Hyvä peruste ei olisi sekään, että jäsenäänestys on sääntöjen vain neuvoa-antava ja lopullinen päätösvalta on kuitenkin puoluekokouksella. Miksi sääntömuutos Lahdessa sitten hyväksyttiin?

Oikea syy jäsenäänestyksen torjumiseen taitaisi kuitenkin olla se, että osa puoluehallituksen jäsenistä arvioi Paavo Väyrysen menestymismahdollisuudet liian hyviksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.