Jäsenäänestys jakaa

Savon Sanomien ja eräiden muiden maakuntalehtien teettämän kyselyn mukaan jäsenäänestyksen järjestäminen keskustan puheenjohtajasta jakaa puolueen piirijärjestöjä. Kyselyyn tavoitettiin 20 piirien puheenjohtajaa ja tavoittamatta jäi vain yksi. Tavoitetuista puheenjohtajista seitsemän kannattaa ja kahdeksan vastustaa jäsenäänestystä. Viidellä ei ole selkeää kantaa.

Keskustan sääntöihin tehtiin jäsenäänestyksen mahdollistava lisäys kaksi vuotta sitten Lahden puoluekokouksessa. Lisäystä ei tehty sen vuoksi, että pykälä jäisi kuolleeksi kirjaimeksi. Sen hyväksymistä perusteltiin sanomalla, että jäsenäänestys on yksi tapa vahvistaa puoluedemokratiaa.

Sen vuoksi olisi outoa, jos keskustan puoluehallitus myöhemmin maaliskuussa päättäisi, että jäsenäänestystä ei järjestettäisi, vaikka sitä on esitetty. Mikä voisi olla peruste? Sekö, että jäsenäänestys maksaa ja puolueen talous ei ole kunnossa? Ei tuntuisi uskottavalta.

Hyvä peruste ei olisi sekään, että jäsenäänestys on sääntöjen vain neuvoa-antava ja lopullinen päätösvalta on kuitenkin puoluekokouksella. Miksi sääntömuutos Lahdessa sitten hyväksyttiin?

Oikea syy jäsenäänestyksen torjumiseen taitaisi kuitenkin olla se, että osa puoluehallituksen jäsenistä arvioi Paavo Väyrysen menestymismahdollisuudet liian hyviksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.