Jätti-investoinnit osa tulevaa vaalikampanjaa

Venäjä aikoo sijoittaa asevoimiensa uudistamiseen jättisummia tällä vuosikymmenellä. Presidentti Dmitri Medvedevin mukaan armeijan varusteluohjelman läpivieminen ja uudenlaisten aseiden hankkiminen maksaa vajaat 500 miljardia euroa vuoteen 2020 mennessä (Savon Sanomat 9.10.). Pääministeri Vladimir Putin kertoi viikonvaihteessa, että rahaa kuluu lähes 11 miljardia lähimmän kolmen vuoden aikana.

Putin painotti, ettei asebudjetin kasvattaminen ole merkki militarisoitumisesta, vaan siitä, että maan johto haluaa päästä irti Neuvostoliiton ajan vanhentuneista aseista ja asejärjestelmistä. Putin on arvostellut kovaan sävyyn maansa asevalmistajia kyvyttömyydestä valmistaa nykyaikaisia aseita.

Medvedev puolestaan uhosi, että Venäjä on suurvalta ja asemäärärahojen on oltava sen mukaisia. Kysymys on hänen mukaansa uskottavuudesta. Putin ja Medvedev käyttävät mahtipontisia puheenvuoroja, kun vaalikevät ensi vuonna lähestyy. Kansalle pyritään antamaan kuva vahvasta Venäjästä, joka haluaa palata sotilaallisesti suuruuden aikoihin. Myös sotilaiden motivaatiotasoa tahdotaan nostaa.

Totta on, että osa Venäjän asevoimista on vanhentunut eikä niillä ole nykyaikaisessa sodankäynnissä tarvittavaa tehoa. Rapistuminen näkyy kaikkialla, muun muassa ohjuspuolella, maavoimissa, ilmavoimissa ja laivastossa. Venäjä on rutkasti jäljessä Yhdysvaltoja häivehävittäjien kehittelyssä. Itänaapurillamme ei ole Venäjällä valmistettuja miehittämättömiä lentokoneita. Kaiken kaikkiaan sotateollisuutta on laiminlyöty jo kauan ja länsivallat USA etunenässä ovat päässeet kasvattamaan sotilaallista etumatkaansa.

Medvedev puhuu Venäjän palauttamisesta suurvallaksi. Venäjälle matka suuravallaksi ja etenkin supervallaksi on kivinen, jopa mahdoton. Maailmassa on yksi supervalta. Se on Yhdysvallat, eikä mikään valtio kykene horjuttamaan sen mahtiasemaa. Amerikkalaiset ovat sotilaallisesti musertavan ylivoimaisia. Heidän ongelmana on kuitenkin valtiontalous. Jenkkien on leikattava sotilasbudjettiaan samaan aikaan, kun Venäjän kasvattaa omia menojaan.

Venäjän aseteollisuus on niin heikossa jamassa, että se joutuu hankkimaan osan huippuaseistuksestaan ulkomailta. Mikään valtio ei myy parasta ja salaisinta sotateknologiaansa, joten Venäjän on tyytyminen siihen, mitä myyjät suvaitsevat kaupata. Siksi Venäjälle olisi elintärkeää saada oma aseteollisuus jaloilleen.

Mielenkiintoinen yksityiskohta lisäksi on se, että samaan aikaan kun Venäjä investoi sotakoneistoonsa huikeita summia, sen länsinaapuri Suomi ajaa armeijaansa alas. Nousevatko vaatimukset Suomen Nato-jäsenyydestä jälleen julkiseen keskusteluun, vaikka Venäjän ei koetakaan uhkaavan sotilaallisesti Suomea. Suomalaispäättäjienkin - varsinkin kun sukupolvet vaihtuvat - olisi kuitenkin hyvä silloin tällöin kerrata, mitä historiassa on tapahtunut.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.