Jättiveloista ongelmia

Nuorten into ostaa omakotitalo ensimmäiseksi omistusasunnokseen on nostanut alle 29-vuotiaiden lainataakan huippuunsa (Karjalainen 28.2.). Finanssialan keskusliiton tilastojen mukaan jopa usean sadantuhannen euron lainat eivät enää ole nuorille harvinaisia. Keskimäärin lainaa otetaan 108 000 euroa.

Ison asunnon hankkiminen alle kolmekymppisenä on toisaalta viisasta, toisaalta jättivelkaan liittyy valtava riski. Iso asunto jo parisuhteen alkuvuosina voi tulla pitemmällä aikavälillä edullisemmaksi. Viime vuodet ovat olleet suotuisia asuntovelallisille alhaisten korkojen vuoksi.

Jos asunto rahoitetaan pääosin tai jopa kokonaan lainarahalla, esimerkiksi työttömyys voi aiheuttaa perheessä taloudellisen katastrofin. Suuren lainan hoitokulut voivat ajaa perheen talouden kuralle. Siksi myös luotonantajallakin on suuri vastuu.

Omakotitalo kauniilla tontilla on monen nuorenparin haave. Hanke voikin jäädä haaveksi, jos ihminen ei työelämänsä aktiivisimpina vuosina ota riskiä asuntolainan muodossa. Ongelmana ovat asuntojen korkeat hinnat. Ilmiö korostuu äärimmilleen pääkaupunkiseudulla.

Vaikeuksia on luvassa myös monien normaalia nopeammin nousseiden maksujen myötä. Niitä ei välttämättä ole otettu huomioon asuntolainanottohetkellä. Lainakorkojen äkillinen nousu olisi myrkkyä lukuisille asuntovelallisille.

Jos nuoripari saa lapsen tai lapsia, ja toinen jää hoitovapaalle, perheen tulotaso putoaa aika radikaalisti. Monilla nuorilla on asuntolainaa hakiessa myös opintolainaa ehkä maksamatta, autolainaa ja kenties kulutusluottoja - eli velkaa jo ennestään.

Nuorten olisi järkevää tähdätä ensin pienempään perheasuntoon ja samalla testata lainanhoitokykyään. Isompaan kotiin ehtii vähän myöhemminkin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sitä saa, mitä tilaa

Savolaista small talkia

Talouskehitystä on seurattava herkeämättä

Lihan alkuperämaatietoa ei oikeasti tarvitse aina kertoa

Kuningas kävi vaatimattomassa studiossa, eikä musiikki ollut enää entisellään – silti Wiskari möyrii matona korvassa

Puoli Suomea liikkeellä

Kaivoslakia sopii muuttaa, mutta harkiten

Asuntovelallisella on nyt kissanpäivät

Ensimmäisen ja viimeisen välissä

Lapinlahden hieno perinne ansaitsee katsojien tuen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.