JJR-allianssi katkolla

Eteläsavolaiset Joroisten, Juvan ja Rantasalmen kunnat sopivat vuonna 2003 tiiviistä yhteistyöstä ja tehtävien jakamisesta. Noin 17 00 asukkaan kolmipyöräinen JJR-allianssi syntyi kuntien omasta aloitteesta. Sen vuoksi on mielenkiinnolla seurattu, voidaanko kuntalaisten tarvitsemat peruspalvelut turvata ilman Paras-hankkeessa alarajaksi pantua 20 000 asukkaan väestöpohjaa.

Harva liitto on pelkkää leppoisaa sunnuntaiajelua, joten JJR-yhteistyökin on vaatinut jatkuvaa neuvonpitoa kuntien kesken. Kun tulevaisuudesta ei tiedä, ei tässä vaiheessa voi sanoa, ovatko viimeiset seitsemän vuotta olleet joroislaisille, juvalaisille ja rantasalmelaisille lihavia vai laihoja vuosia.

Vaikein pala näyttää yhteistyö olevan joroislaisille. Kun kaksi kolmasosaa Joroisen väestöstä asioi Varkauden suuntaan, Juva ja Rantasalmi jäävät heidän katsannossaan takamaaksi. Enemmistö Joroisten kunnanvaltuutetuista asettaa jo Keski-Savo -yhteistyön JJR-yhteistyön edelle, ja nyt alkukesästä pidettävä valtuuston kokous saattaa merkitä lopun alkua JJR-allianssille.

Tulevan kuntajaon uskotaan muotoutuvan yhä enemmän työssäkäyntialueiden mukaiseksi. Näin ajatellen Joroisten valtuuston kuusitoista jäsentä ennakoivat edessä olevia valtakunnallisia ratkaisuja. Juvalle ja Rantasalmelle alueellisen yhteistyön mureneminen on isompi ongelma kuin Joroisille. Ikivanhat savolaiset emäpitäjät eivät selviä kaksistaan, vaan joutuvat etsimään uusia kumppaneita - toinen Savonlinnan, toinen Mikkelin suunnasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.