Ja syyllinen on media

Sosiaali- ja terveysministeriön edustajat ja neurologi Markku Partinen ovat nyt keskustelleet lausunnoista, joita hän on antanut narkolepsian ja sikainfluenssan mahdollisesta yhteydestä sekä lääkärien lakiin perustuvasta ilmoitusvelvollisuudesta.

Ministeriön edustajat totesivat tapaamisen jälkeen, että unitutkija Partinen ei ole syyllistynyt laiminlyönteihin tai tietojen pimittämiseen. Kyse on kuulemma ollut väärinkäsityksistä, myös "median taholta". Samaa mieltä on Partinen: häntä on tulkittu väärin.

Hyvä, että asiat ovat nyt kunnossa. Väärinkäsitykset voidaan oikaista, kun puhutaan kasvotusten. Vielä parempi, että on eletty lakien mukaan.

Median edustajia ministeriön ja Partisen väliseen tapaamiseen ei kutsuttu, vaikka syytä siihen suuntaan väärinkäsityksistä vieritettiinkin. Media on tässäkin tapauksessa se kolmas osapuoli, jonka piikkiin voi lasketella kaikenlaista.

Asiasta aikaisemmin annettuja julkisia lausuntoja selatessa ei kuitenkaan voi välttyä edelleenkin ajattelemasta, että läheskään kaikki lääkärit ja tutkijat eivät ennen kohua olleet selvillä lain heille asettamasta ilmoitusvelvollisuudesta. Jos kohusta jotakin hyvää haluaa esiin nostaa, se varmasti on se, että nyt ovat.

Jotain voi päätellä siitäkin, että sosiaali- ja terveysministeriössä myönnetään, että haittailmoitusten ohjeistuksessa saattaa olla tarkennettavaa. Laissa ei esimerkiksi ole määräaikaa, jossa epäilyistä pitäisi viranomaisille ilmoittaa.

Ongelmaa voi lähestyä maallikkojärjellä. Silloin päätyy väistämättä siihen, että jos epäily haittavaikutuksista syntyy, siitä pitäisi ilmoittaa niin pian kuin mahdollista.

Ehkä spesialistit kuitenkin ajattelevat monimutkaisemmin ja sen vuoksi tarvitsevat lakiin kirjattavan määräajan.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.