Ja syyllinen on media

Sosiaali- ja terveysministeriön edustajat ja neurologi Markku Partinen ovat nyt keskustelleet lausunnoista, joita hän on antanut narkolepsian ja sikainfluenssan mahdollisesta yhteydestä sekä lääkärien lakiin perustuvasta ilmoitusvelvollisuudesta.

Ministeriön edustajat totesivat tapaamisen jälkeen, että unitutkija Partinen ei ole syyllistynyt laiminlyönteihin tai tietojen pimittämiseen. Kyse on kuulemma ollut väärinkäsityksistä, myös "median taholta". Samaa mieltä on Partinen: häntä on tulkittu väärin.

Hyvä, että asiat ovat nyt kunnossa. Väärinkäsitykset voidaan oikaista, kun puhutaan kasvotusten. Vielä parempi, että on eletty lakien mukaan.

Median edustajia ministeriön ja Partisen väliseen tapaamiseen ei kutsuttu, vaikka syytä siihen suuntaan väärinkäsityksistä vieritettiinkin. Media on tässäkin tapauksessa se kolmas osapuoli, jonka piikkiin voi lasketella kaikenlaista.

Asiasta aikaisemmin annettuja julkisia lausuntoja selatessa ei kuitenkaan voi välttyä edelleenkin ajattelemasta, että läheskään kaikki lääkärit ja tutkijat eivät ennen kohua olleet selvillä lain heille asettamasta ilmoitusvelvollisuudesta. Jos kohusta jotakin hyvää haluaa esiin nostaa, se varmasti on se, että nyt ovat.

Jotain voi päätellä siitäkin, että sosiaali- ja terveysministeriössä myönnetään, että haittailmoitusten ohjeistuksessa saattaa olla tarkennettavaa. Laissa ei esimerkiksi ole määräaikaa, jossa epäilyistä pitäisi viranomaisille ilmoittaa.

Ongelmaa voi lähestyä maallikkojärjellä. Silloin päätyy väistämättä siihen, että jos epäily haittavaikutuksista syntyy, siitä pitäisi ilmoittaa niin pian kuin mahdollista.

Ehkä spesialistit kuitenkin ajattelevat monimutkaisemmin ja sen vuoksi tarvitsevat lakiin kirjattavan määräajan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.