Jako jatkuu

Luokkataistelusta ei ole puhuttu paljon sen jälkeen, kun sosialistinen yhteiskuntajärjestys romahti kaksi vuosikymmentä sitten ja siirryttiin vapaan markkinatalouden aikakauteen.

Jos lie taistelu laantunut, niin ei se tarkoita kuitenkaan sitä, että yhteiskunnallinen luokkajako olisi siitä minnekään hävinnyt. 1990-luvun syvä lama ja sitä seuranneet vapaan taloudellisen kilpailun vuodet ovat päinvastoin alkaneet lisätä yhteiskunnallista eriarvoisuutta, kuten esimerkiksi Stakesin tutkimukset ovat yksiselitteisesti osoittaneet.

1970-luvulla toteutetun peruskoulun piti taata kaikille suomalaisille yhtäläinen perusopetus ja sen myötä myös yhtäläiset jatko-opiskelumahdollisuudet. Kansainväliset Pisa-tutkimukset ovat todistaneet, että peruskoulussa annetaan mainiota opetusta ja että suomalaiset lapset ovat sen vuoksi maailman parhaita lukijoita, laskijoita ja että he menestyvät myös luonnontieteissä.

Yhteisestä perusopetuksesta huolimatta nuorten jatkokoulutus jakaantuu vielä hyvin pitkälti vanhempien sosiaalisen aseman mukaan. Ylemmissä, koulutetuissa luokissa lapset menevät kotoa luodun hengen mukaisesti lukioon ja sieltä yliopistoon. Vähemmän koulutettujen perheiden lapset ohjautuvat taas helposti ammattiopintoihin, vaikka lahjat kyllä riittäisivät myös akateemiselle uralle. Huono-osaisempien lapset ovat vaarassa pudota kaiken koulutuksen ulkopuolelle heti lapsesta. Se johtaa syrjäytyneisyyteen, jonka seurauksia on hyvin vaikea korjata myöhemmin.

Kokoaikainen taloudellinen ja henkinen kilpajuoksu tuovat yhteiskuntaan tehokkuutta. Yhteiskunta ei ole kuitenkin vain voittajien yhteiskunta, vaan siihen pitää mahtua myös huonommin menestyneitten. Ei riitä, että pidetään huolta peruskoulun hyvästä kunnosta. Vielä tärkeämpää on estää yhteiskunnallisen eriarvoisuuden kasvua. Raha yksin ei riitä siinä työssä, vaan mukana on oltava myös vahvaa tahtoa: veljeä ja sisarta ei pidä jättää myöskään rauhan oloissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.