Jako kahteen ei mene tasan

Tämän ajan ihmiset olisivat olleet hyviä karjankasvattajia.

Karsinointi nimittäin sujuu.

Yhteiskunnallisessa keskustelussa karsinoita on yleensä kaksi. Ovat liberaalit ja konservatiivit, edistykselliset ja taantumukselliset.

Elämä olisi helppoa, jos jako kahteen menisi tasan.

Ei se mene.

Suomessa on parhaillaan vallalla sellainen asenneilmasto, että tasa-arvo ja sen toteutuminen kaikille ja kaikkialla on moraalista. Jos joku asettuu tätä käsitystä vastaan, otsaan napsahtaa taantumuksellisen leima, joka tarkoittaa samalla epämoraalista ihmistä.

Tuoreimmassa Kanava-lehdessä teologian tohtori Olli-Pekka Vainio päästää konservatiiveja pahasta.

Hänen mukaansa liberaalien ja konservatiivien välisessä vastakkainasettelussa ei ole kyse siitä, että toiset ovat moraalisia ja toiset eivät. Moraalisuus vain ymmärretään eri tavoin syistä, jotka eivät edes ole täysin hallinnassamme.

Ihmisten poliittista päättelyä ohjaa viisi moraalista moduulia, Vainio lainaa Virginian yliopiston psykologian professoria Jonathan Haidtia.

Näistä viidestä liberaalit korostavat tasa-arvoisuutta ja harmin välttämistä, kun taas konservatiivit haluavat tasapainoon kaikki viisi, joihin kuuluvat myös uskollisuus yhteisölle ja perinteelle, uskollisuus auktoriteeteille sekä pyhyyden ja puhtauden varjeleminen.

Jos joku on liberaali suhtautumisessaan vaikka pakolaisten maahanmuuttoon, hän saattaa silti olla konservatiivi suhtautumisessaan homojen avioliittokysymykseen. Ja päinvastoin. Monia ihmisiä ei voi asettaa kaikissa asioissa samaan karsinaan, sillä liberaalit eivät aina ajattele konservatiivien olevan väärässä eivätkä konservatiivit liberaalien.

Olli-Pekka Vainion mielestä liberaalien yksilöiden on silti vaikeampi kunnioittaa pyhinä pidettyjä asioita ja arvoja, ja he ovat alttiimpia uhraamaan itselleen epämieluisat arvot, jos ne uhkaavat heidän keskeisiä arvojaan.

Tuo saattaa selittää sen, että liberaalit näyttäytyvät laveassa suvaitsevaisuudessaan usein erittäin suvaitsemattomina.

Konservatiivi puolestaan voi Vainion mielestä hyväksyä epätasa-arvon epämiellyttävänä ja valitettavana tosiasiana, jota vastaan voi taistella, mutta jota ei ehkä koskaan voida ratkaista täysin, koska vaihtoehdot ovat liian idealistisia.

Liberaali lähestymistapa asioihin korostaa yksilöä ja tämän itsenäisyyttä. Konservatiivinen tapa taas painottaa pysyviä rooleja, velvollisuuksia ja uskollisuutta yhteisöä koossapitäville säännöille.

Tästä voisi päätellä, että eurooppalaisessa talouspolitiikassa on ollut pitkään tilausta konservatiiveille.

Kas kun liberaalit on nähty. Omat ja lasten eväät on syöty.

Kreikan valtion valtava velkataakka, euromaiden epätoivoiset yritykset vakauttaa tilanne ja jatkuva epävarmuus tulevasta ovat nostaneet esille sääntelyn vaatimuksia. Kun kerran vapaus on johtanut laukoille, kuolaimia on soviteltava markkinavoimien suupieliin.

Maltti pitäisi kuolaintenkin kanssa silti muistaa. Hyvän säännön sanoi vuorineuvos Gustav von Hertzen, 81, viime Sunnuntaisuomalaisessa: meidän täytyy uskoa ihmiseen, mutta nähdä hänen heikkoutensa.

Siinä onkin tekemistä.

Meille kaikille. Joka karsinassa.

Kirjoittaja on Savon Sanomien yhteiskuntatoimituksen esimies.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.