Jako kolmeen

Matti Vanhasen (kesk.) toisessa hallituksessa mukana olevien neljän puolueen yhteistyö on tähän saakka sujunut sopuisasti. Hallitusta on keikutellut oikeastaan vain keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen, jonka toiveiden mukaan hänen oma puolueensa ei kuitenkaan ole hallituksessa toiminut. Korhosen hallitustyötä kohtaan esittämä kritiikki on kilpistynyt pääministeri Vanhaseen ja myös keskustan eduskuntaryhmään.

Heinäkuun poliittisista puheista voi kuitenkin päätellä, että hallituksessa on selvää eriseuraisuutta veropoliittisissa linjauksissa. Hallituspuolueet ovat jakautuneet kolmeen leiriin.

Kokoomuksessa on haluja käyttää hallitusohjelmaan kirjattu 1,1 miljardin veronkevennysvara kokonaan jo ensi vuonna. Samaa mieltä näyttää olevan myös Ruotsalainen kansanpuolue. Keskustan poliitikot ovat käyttäneet puheenvuoroja, joissa kevennysvaraa halutaan jättää varastoon vielä vuodelle 2010, vaikka suurimman osan voisikin käyttää jo ensi vuonna.

Vihreät ovat kokonaan omilla linjoillaan. Puolueen mielestä veroja ei ensi vuonna pitäisi keventää lainkaan.

Keskustan vapapuheenjohtaja, kansanedustaja Antti Rantakangas on lisäksi vaatinut, että ensi vuoden lokakuulle sovittu ruoan arvonlisäveron alennus 17 prosentista 12 prosenttiin pitäisi toteuttaa jo vuoden alussa. Rantakangas ei kuitenkaan toistaiseksi ole saanut edes omien tukea vaatimukselleen.

Veronlinjaukset jouduttaneen ratkaisemaan elokuussa, jolloin hallitus päättää esityksestään valtion ensi vuoden talousarvioksi. Avainasemassa ovat suurimmat hallituspuolueet keskusta ja kokoomus, joiden tahtoon vihreiden ja RKP:n on tyydyttävä. Erimielisyydet eivät ole suuria. Siksi voi pitää todennäköisenä, että hallitus kykenee löytämään yhteisen näkemyksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.