Jalkapannat hiertävät hallitustaipaleella

Viherpunamultahallituksen ideologiset erimielisyydet ja puolueiden kannatuspaineet ilmenevät ristiriitoina hallitusohjelman tulkinnoissa. Kysymys kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden teknisestä seurannasta on ohjelman yksityiskohdista ja muutenkin ongelmista pienimpiä, mutta sitäkin tärkeämpi vihreiden ja keskustan kannattajille.

Osa keskustan kansanedustajista älähti, kun sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) vaikutti Ylen haastattelussa torjuvan ehdotuksen jalkapantaseurannasta. Ministerin mukaan ne eivät palvelisi tarkoituksenmukaisesti hallitusohjelmakirjausta kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneiden teknisestä valvonnasta. Keskustalaisten mukaan Ohisalo luki ohjelmaa omavaltaisesti ja asiasta olisi pitänyt vähintään keskustella hallituksen sisällä ennen ulostuloa.

Tarkkaan ottaen Ohisalo ainoastaan siteerasi aiheesta tehtyä oikeudellista selvitystä ja viranomaisarvioita, joiden mukaan pantaseuranta ei ole kustannustehokasta. Järjestelmä maksaisi vähintään 6,5 miljoonaa euroa vuodessa ja päälle tulisivat henkilöstökulut. Muista maista saatujen kokemusten perusteella pannat eivät myöskään ole toimintavarmoja, sillä on suhteellisen helppoa häivyttää signaali tai poistaa laite kokonaan.

Sekä vihreät että keskusta haistoivat kysymyksessä pelin paikan ja käyttivät sen hyväkseen. Ministeri kertoi hallituksen yhteishengen kannalta tarpeettoman yksipuolisesti selvityksestä, jonka johtopäätös vastasi vihreiden kriittistä kantaa jalkapantoja kohtaan. Toisaalta keskustalaiset vaativat yhtä tarpeettomasti ministeriä myöntämään itsestäänselvyyden, että asiasta päättää hallitus yhdessä. Hallitusohjelmaan jalkapantoja ei ole edes kirjattu. Valvonta voitaisiin toteuttaa myös puhelinseurannalla, joka olisi kuitenkin käytännössä tehoton keino estämään kielteisen päätöksen saaneiden katoamista viranomaisten näkyvistä.

Maahanmuuttokysymykset ovat molemmille puolueille myös identiteettipolitiikkaa. Keskustalle on tärkeää viestiä kannattajilleen, että se edustaa vihervasemmistoa tiukempaa suhtautumista palautuksiin ja paperittomien maassa oleskeluun. Vihreät puolestaan ajaa avointa turvapaikkapolitiikkaa ja pakolaisten laajoja oikeuksia.

Tekninen seuranta oli yksi hallitusneuvotteluissa vaivalla saavutetuista kompromisseista. Säilöönottoon tai asumisvelvollisuuteen verrattuna se olisi kevyt ja inhimillinen vaihtoehto. Yleistettynä menettelynä jalkapannat kuitenkin heikentäisivät turvapaikanhakijoiden elinoloja.

Kehnot kannatusluvut työntävät sekä vihreitä että keskustaa keskinäiseen otatteluun. Vakavampia ja koko hallituksen yhteistä taivalta koettelevia kiistoja on rakentumassa työllisyydestä ja valtiontalouden hoidosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vain hyvien ominaisuuksien haluaisi periytyvän, mutta se ei mene niin

Helppoja keinoja tulisi käyttää ennen vaikeita

Vakoojia ja populaarikulttuuria

Räjähdyksestä katastrofi kovaonniselle Libanonille

Uimareilla kelpo oltavat Kuopiossa

Päivän päähän näkee hämärästi

Koulujen määrä tuskin puolittuu loputtomiin

Rahalla saa ja hevosella pääsee

KPY:n uudet linjaukset ovat välttämättömiä

Valmistajatkin odottavat maskisuositusta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.