Jalostus jatkuu

Pohjois-Savon on Maito-Suomen sydänaluetta, vaikka keskipohjalainen Kokkola onkin alueliitosten avulla nousut maan suurimmaksi "maitokaupungiksi". Ykkössijansa menettänyt Kiuruvesi on kirinyt viime vuonna Kokkolan saamaa keinotekoista etumatkaa kiinni, ja tilastojen mukaan maidontuotanto on kasvanut merkittävästi Pohjois-Savossa ja ennen muuta maakunnan pohjoisissa osissa Vieremää ja Sonkajärveä myöten.

Valtakunnallisesti maidontuotanto ei yltänyt viime vuonna tavoitteisiinsa. EU:n antamasta maitokiintiöstä jäi melkoinen osa täyttämättä, kun navetat vähenevät eteläisessä ja läntisessä Suomessa. Savosta ja muusta Maito-Suomesta katsoen tämä antaa mahdollisuuden kasvattaa lehmälukua edelleen.

Maito-Suomelle ei riitä, että se on pelkkä maidontuottaja muulle Suomelle. Mitä enemmän maito kyetään jalostamaan lopputuotteiksi omalla alueella, sitä enemmän siitä on iloa koko elinkeinoelämälle.

Lapinlahden juustola jalostaa valiolaisten tuottajien maitoa laajassa mitassa ja meneillään olevien investointien jälkeen yhä enemmän. Suonenjoella toimivan Maitomaa-osuuskunnan tulevaisuus joutui vaakalaudalle, kun Ingman lopetti sopimuksen raejuuston valmistamisesta. Onneksi Sisä-Savossa päästiin säikähdyksellä ja tilapäisillä lomautuksilla, kun Maitomaa löysi Ingmanin korvaajaksi S-ryhmän. Rainbow-tuotemerkki ei ole toivon mukaan meijerille sateenkaaren pää, vaan alku uuteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.