Japanilla Suomen huolet

Japani muistutti poliittiselta elämältään vuosikymmeniä takavuosien Ruotsia: yksi puolue käytti suvereenisti valtaa vuosikymmenestä toiseen. Länsinaapurissa hallitsivat sosiaalidemokraatit, itäisessä Nousevan auringon maassa liberaalidemokraatit.

Molemmat olivat pitkään menestystarinoita, kunnes aika tepposet ja vei pohjan vanhalta, totutulta komennolta. Ruotsissa porvarit ja demarit ovat vuorotelleet hallitusvallassa jo pitempään, ja viime vuosina ovat saaneet myös Japanin liberaalidemokraatit itselleen veroisensa haastajan demokraattisesta puolueesta.

Alahuoneen äskeisissä vaaleissa Japani palasi taas vanhoilleen, kun liberaalidemokraatit ottivat ylivoimaisen voiton demokraateista ja palasivat näin hallitusvastuuseen. Pääministerin paikan ottaa Shinzo Abe, jolla on virasta kokemusta jo takavuosilta.

Japanin huolet ovat paljolti Suomen huolia. Väestö ikääntyy lujaa vauhtia, kansantalous on riippuvainen viennistä ja tuontienergiasta. Suuri läntinen naapuri Kiina vankistuu kohisten vieressä, ja yhtä lailla haastaa Etelä-Koreakin takavuosien aasialaisen talousihmeen.

Japanin talous on takkuillut jo vuosikymmenen, mikä on tuonut epävakautta myös saarivaltion poliittiseen elämään. Japanilaisten elintaso on naapureihin verrattuna edelleen ylivertainen, mutta tulevaisuus on enemmän kuin haasteellinen. Luutunut yhteiskunnallinen koneisto on perusteellisen remontin tarpeessa, ja omasta kokemuksesta tiedämme, että hyvään tottuneessa maassa se on äärimmäisen vaikeaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Itsenäisyys-hankkeen karu jälkinäytös

Loukkaantumisen aika

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Ydinvoima tulee vihreiden eteen ehkä kahdestikin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.