Japanilla Suomen huolet

Japani muistutti poliittiselta elämältään vuosikymmeniä takavuosien Ruotsia: yksi puolue käytti suvereenisti valtaa vuosikymmenestä toiseen. Länsinaapurissa hallitsivat sosiaalidemokraatit, itäisessä Nousevan auringon maassa liberaalidemokraatit.

Molemmat olivat pitkään menestystarinoita, kunnes aika tepposet ja vei pohjan vanhalta, totutulta komennolta. Ruotsissa porvarit ja demarit ovat vuorotelleet hallitusvallassa jo pitempään, ja viime vuosina ovat saaneet myös Japanin liberaalidemokraatit itselleen veroisensa haastajan demokraattisesta puolueesta.

Alahuoneen äskeisissä vaaleissa Japani palasi taas vanhoilleen, kun liberaalidemokraatit ottivat ylivoimaisen voiton demokraateista ja palasivat näin hallitusvastuuseen. Pääministerin paikan ottaa Shinzo Abe, jolla on virasta kokemusta jo takavuosilta.

Japanin huolet ovat paljolti Suomen huolia. Väestö ikääntyy lujaa vauhtia, kansantalous on riippuvainen viennistä ja tuontienergiasta. Suuri läntinen naapuri Kiina vankistuu kohisten vieressä, ja yhtä lailla haastaa Etelä-Koreakin takavuosien aasialaisen talousihmeen.

Japanin talous on takkuillut jo vuosikymmenen, mikä on tuonut epävakautta myös saarivaltion poliittiseen elämään. Japanilaisten elintaso on naapureihin verrattuna edelleen ylivertainen, mutta tulevaisuus on enemmän kuin haasteellinen. Luutunut yhteiskunnallinen koneisto on perusteellisen remontin tarpeessa, ja omasta kokemuksesta tiedämme, että hyvään tottuneessa maassa se on äärimmäisen vaikeaa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.