Jarmo Korhosella on uskottavuusongelma

Helsingin poliisi vahvisti torstaina, että kohutun Kehittyvien maakuntien Suomi -tukiyhdistyksen toimintaan liittyvä esitutkinta on valmistunut. Poliisi epäilee kuutta ihmistä rikoksista. Jokaista heistä epäillään rekisterimerkintärikoksesta ja kirjanpitorikkomuksesta. Epäiltyjen nimiä poliisi ei kertonut, mutta vahvisti kuitenkin, että keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen ei ole epäiltyjen joukossa.

Kehittyvien maakuntien Suomi (KMS) on ollut keskiössä pitkään velloneessa vaalirahakeskustelussa. Yhdistyksen kautta kulki satoja tuhansia euroja vaalirahaa, joka ohjattiin pääosin keskustalaisille ja kokoomuslaisille eduskuntavaaliehdokkaille vuonna 2007. Tukea sai myös muutama sosiaalidemok-raattien ehdokas. SDP:n ehdokkaiden osuus tuesta on kuitenkin hyvin pieni.

Jakamansa rahat KMS sai muutamalta yksittäiseltä liikemieheltä ja konkurssiin ajautuneeseen Nova Groupiin kuuluneilta yhtiöiltä. Poliisi tutkii parhaillaan rikkoiko Nova lakia, kun se avokätisesti myönsi vaalitukea, vaikka muut laskut jäivät maksamatta.

Rekisterimerkintärikos ja kirjanpitorikkomus eivät ole rikoksia rankimmasta päästä. Vielä ei tiedetä, onko kukaan epäillyistä syyllistynyt mihinkään. Syytteet saattavat jäädä nostamatta ja jos oikeuteen mennäänkin, tuomiot saattavat jäädä antamatta.

Sotkussa on kuitenkin vahva poliittinen ulottuvuus, joka tekee siitä yhteiskunnallisesti tärkeä asian. Paria tukea saanutta poliitikkoa - kansanedustaja Marja Tiuraa (kok.) ja Rovaniemen kaupunginhallituksen entistä puheenjohtajaa Ari Ruotsalaista (kesk.) - epäillään lahjuksen ottamisesta. Kumpaakin epäilyä tutkii poliisi ja asiat etenevät omia latujaan.

KMS:ään kohdistuvat epäilyt kiertyvät lähelle keskustaa ja puoluesihteeri Korhosta, vaikka hän ei itse olekaan epäiltyjen joukossa.

KMS perustettiin joulukuussa 2006 Korhosen työhuoneessa keskustan puoluetoimistossa. Korhonen ei osallistunut yhdistyksen perustavaan kokoukseen, mutta hän myöntänyt asettaneensa "parhaan miehensä" eli keskustan kehittämispäällikön Lasse Kontiolan auttamaan yhdistyksen perustamisessa.

Kontiolan rooli on kuitenkin ollut KMS:n toiminnassa perustamisapua laajempi, sillä hänellä on ollut yhdistyksen tilinkäyttöoikeus. Viranomaisille KMS:n yhteysosoitteeksi ilmoitettiin Kontiolan silloinen kotiosoite. Outoa yhdistyksen toiminnassa oli, että varapuheenjohtajaksi ja sihteeriksi valitut ovat kertoneet olleensa mukana vain yhdistyksen perustamiskokouksessa. Sen jälkeen he eivät olleet missään tekemisissä yhdistyksen kanssa.

Poliittisesti mielenkiintoisinta on, mikä oli puoluesihteeri Korhosen panos KMS:n toiminnassa. Joutuuko hänen toimeksiannostaan mukaan joutunut Kontiola istumaan tuleen esimiehensä puolesta?

Korhonen haluaa jatkaa keskustan puoluesihteerinä ensi kesän puoluekokouksen jälkeen. Tiedossa on, että hänen kannatuksensa on keskustan kentällä vankka. Puolueen ulkopuolella Korhosella on kuitenkin vakava uskottavuusongelma. Painaako se mitään, kun puoluekokous valitsee puoluesihteeriä? Haluaako keskustalle valittava uusi puheenjohtaja Korhosen työparikseen?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.