Jarrut päälle Ruotsissa

Pohjoismaiset kansankodit ovat yksityistäneet viime vuosina tasaista tahtia valtion omaisuutta. Syitä on ollut lähinnä kaksi. Yhtäältä yhteisestä omaisuudesta on haluttu päästä eroon puhtaasti ideologisista syistä. Toisaalta valtiot ovat helpottaneet myynnillä jatkuvaa rahapulaansa.

Kokoomukselaisen Fredrik Reinfeldtin johtama Ruotsin porvarillinen hallitus valmistautui jatkamaan valtionyritysten myyntiä viime syksynä alkaneella toisella kaudellaan. Valtionvelan lyhentämiseksi haluttiin vähentää omistusta muun muassa pankkikonserni Nordeassa, telejätti Telia-Sonerassa sekä postissa.

Vaikka hallituksen halut olivat kovat, niin oppositio järjesti kuitenkin tällä viikolla mojovan yllätyksen. Valtiopäivien äänestyksessä sosiaalidemokraattien, vihreitten, ympäristöpuolueen ja äärioikeistolaisten ruotsidemokraattien edustajat jyräsivät hallituksen myyntiesityksen nurin äänin 172-170.

Oppositio pysyi äänestyksessä yksimielisenä, vaikka Ruotsin kansantalous on Reinfeldtin hallituskaudella kehittynytkin verrattoman hyvin. Komeat kasvuluvut ovat saaneet muut EU-maat puhumaan Ruotsista suorastaan "taloustiikerinä".

Äänestystappio oli ideologisesti raskas takaisku porvarilliselle hallitusallianssille - saati, kun pääoppositiopuolue sosiaalidemokraatit on ollut viime ajat pahassa johtajuuskriisissä. Valtiontalouden kannalta ei hallituksen epäonnistumisella ole sen sijaan kohtalokas. Valtion osakkeitten myynnillä oli tarkoitus lyhentää useilla miljardeilla euroilla valtion velkaa, mutta reippaan talouskasvun ansiosta valtio voi keventää velkataakkaansa myös puhtaasti verotuloin.

Kun Suomi ja Ruotsi ovat naapureita, heijastuu länsinaapurin valtiopäivien linjaveto myös meidän poliittiseen keskusteluumme. Oppositio sai uuden hyvän aiheen hallituksen röykyttämiseen vaalitaiston viime vaiheissa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.